Hlavní obsah

Některá divadla zůstávají s diváky online

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se hlediště divadel uzavřela z důvodu přísných opatření proti šíření koronavirové nákazy, divadla hledají způsob, jak své diváky oslovit i na dálku. Jedním takovým jsou online přenosy představení.

Foto: Jerry Háša

Monika Absolonová a Bob Klepl v talk show Jsme s vámi Studia DVA.

Článek

„Na základě obrovského množství pozitivních ohlasů na naši online talk show Jsme s vámi s Monikou Absolonovou a Bobem Kleplem, vysílanou 12. března, jsme se rozhodli sestavit pro naše diváky mimořádný program na celý týden. Vysílat budeme na našem facebookovém profilu vždy od devatenácti hodin. Máme otevřený profil, takže se na něj dostanou i ti, kteří Facebook nemají. A druhý den se objeví představení či talk show na našem YouTube, aby se tak k nim dostalo co nejvíce lidí,“ řekl Právu ředitel marketingu a PR pražského Studia DVA Tomáš Přenosil.

Kromě talk show mohou diváci Studia DVA sledovat i koncerty nebo představení Vysavač, které je v divadle beznadějně vyprodané.

„Bude to speciální verze, kterou Bob Klepl nebude hrát z jeviště, ale jako uklízeč bude procházet jednotlivými kancelářemi, takže je to verze, kterou diváci nemohou v divadle vidět,“ dodal Přenosil.

V úterý 17. března tak Studio DVA bude vysílat talk show s Patrikem Hartlem, 18. března Vysavač s Bobem Kleplem, 19. března koncert Moniky Absolonové za doprovodu Ondřeje Hájka (klavír) a 20. března talk show se Zlatou Adamovskou a Petrem Štěpánkem.

Loutky i koncerty

K online přenosům přistoupila i některá další divadla. Novocirkusový soubor Cirk La Putyka startuje program Cirk La Putyka (A)live, který ve středu 18. března zahájí filmový záznam představení Up End Down Symphony s Filmovou filharmonií a živě přenášeným úvodem a závěrem Rosti Nováka ml.

V přípravě jsou i novocirkusové studio pro děti, loutkové pohádky, večerní živě přenášená představení, záznamy inscenací a koncerty. Do aktivit se zapojí i další spřátelené soubory nejen z Jatek78.

Pražský soubor VOSTO5 chystá na pátek 20. března streamovanou verzi představení hry Jiřího Havelky Společenstvo vlastníků vysílanou na Mall.tv. Online verzi záznamu divácky oblíbené inscenace Light In A Darkness z roku 2009 připravuje i fyzické divadlo Tantehorse.

Česká televize nabízí na svém webu záznamy starších inscenací, jako Je třeba zabít Sekala Národního divadla Brno, Škola základ života Městského divadla Brno, Lijavec Divadla Járy Cimrmana, Běsi – Stavrogin je ďábel Divadla Husa na provázku nebo Kolaps skupiny Losers Cirque Company.

K online kontaktu se svými diváky přistupují i renomovaná světová operní divadla. Vídeňská státní opera nabízí od 15. března streamovaná operní představení ze svého archivu od 17 hodin, každé představení je možné zhlédnout po dobu 24 hodin.

V úterý 17. března to bude opera Tři sestry skladatele Pétera Eötvöse podle Čechovovy hry, ve středu Wagnerova Valkýra z tetralogie Prsten Nibelungův, ve čtvrtek Verdiho Falstaff a v pátek Pucciniho Tosca.

Online přenosy připravila i newyorská Metropolitní opera, v úterý lze vidět Pucciniho Bohému, ve středu Verdiho Trubadúra, ve čtvrtek Verdiho La traviatu a v pátek Donizettiho Dceru pluku, vše s hvězdným pěveckým obsazením.

Podobný program má i berlínská Státní opera Unter den Linden, která ve čtvrtek 19. března odvysílá Bizetovu Carmen. Operní inscenace ze všech koutů světa lze nalézt i na programech projektů Opera Vision, jehož součástí jsou i Národní divadlo v Praze či Brně, či Arte Opera Season.

Pavel Šporcl nabízí přenosy koncertů ze svého obýváku

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám