Hlavní obsah

Nejlepším ženským filmem Piano, Sedmikrásky šesté

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redakce BBC Culture zveřejnila žebříček sta nejlepších snímků režírovaných ženami, který vychází z průzkumu s 368 filmovými odborníky z více než osmdesáti zemí světa. V čele je romantické drama Piano z roku 1993 novozélandské režisérky Jane Campionové. Český experimentální film Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové skončil na šesté příčce.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Režisérkou filmu Sedmikrásky je Věra Chytilová.

Článek

Jako podvratnou surrealistickou českou komedii, jež byla ve své domovské zemi zakázána, označil jeden z nejlepších československých filmů šedesátých let švédský filmový kritik Hynek Pallas. Vyniká podle něj avantgardními montážemi, krásnou scénografií a znamenitou prací kameramana.

Druhé místo v anketě obsadil Cléo od pěti do sedmi představitelky francouzské nové vlny Agnes Vardy.

Pomyslný bronz připadl Belgičance Chantal Akermanové a jejímu artovému snímku Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel.

V první desítce se objevily i hořká komedie Ztraceno v překladu americké tvůrkyně Sofie Coppolové nebo válečný thriller Smrt čeká všude v režii Američanky Kathryn Bigelowové.

Odborníky na kinematografii různých profesí zpovídá BBC Culture každoročně od roku 2015, kdy na základě ankety vznikl první žebříček sta nejlepších amerických snímků. Ženy-filmařky však mezi umístěnými tvoří ve většině případů pouhý zlomek, proto se v letošním roce redakce zaměřila výhradně na režisérky.

Mezi dotazovanými figurovalo i šest tuzemských expertů, mezi nimi třeba profesor Jan Bernard z FAMU nebo umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

10 tipů na filmy pro ženy: Dámy, tyto snímky vám zlepší den

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám