Hlavní obsah

Nejlepším filmem festivalu Jeden svět je investigativní Kolektiv

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět byl sice přerušen, ale své ceny nakonec rozdal.

Foto: Jeden svět

Film Kolektiv. Novináři vyšetřují korupci a smrt lidí v klubu Kolektiv.

Článek

Cenu za nejlepší film získal rumunský snímek Kolektiv režiséra Alexandra Nanaua. Odhalil rozsáhlou korupci v rumunském zdravotnictví, kvůli které mimo jiné zemřely desítky lidí po požáru v klubu Kolektiv.

„Jedná se o unikátní pohled na vytrvalou a odvážnou práci investigativních novinářů z malého vydavatelství a její reálné dopady. Příběh nového ministra, který se pokouší napravit narušený systém zevnitř, upozorňuje na důležitost boje proti zkorumpovaným vládám a strukturální nespravedlnosti,” uvedla porota.

Diváci mohou některé filmy po přerušení festivalu najít na internetu. Kolektiv nabízí HBO GO, další filmy jsou na DAFilms.cz a celý rok běží platforma Promítej i ty!, díky které je možné promítat festivalové filmy širokému publiku.

Leonardova máma v soudní síni. Vrací se Dobrý boj

Film

Cenu za nejlepší režii porota udělila Thomasi Balmèsovi, režisérovi snímku Zazpívej mi. Ukazuje snahu mladého mnicha z Bhútánu udržovat blízké osobní vztahy ve věku, kdy moderní technologie zasahují do všech koutů světa.

„Režisérovi se podařilo natočit intimní snímek zachycující protagonisty i v těch nejzranitelnějších chvílích, za což mu patří náš obdiv,” uvedla porota.

Porota Václava Havla

Porota Václava Havla vybírala z dokumentů uváděných v kategorii Máte právo vědět a oceňuje film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

Cenu dostal dokument Vítejte v Čečensku o diskriminaci homosexuálů v postsovětské zemi.

Zvláštní cenu poroty Václava Havla si virtuálně odnáší režiséři Jonas Schreijäg a Nadia Kailouli a dokument Loď Sea-Watch. Hlavní hrdinkou je kapitánka lodi Carola, která zachránila cca 40 uprchlíků, ale nikdo je nechtěl přijmout.

Nejlepším českým dokumentem byl zvolen film V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka o sexuálních predátorech na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám