Hlavní obsah

Nejdražší čínský fantasy film totálně propadl a bude stažen z kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší projekt čínské kinematografie, fantasy film Asura, který měl stát přes 110 miliónů dolarů, se stal i největším čínským propadákem. Kvůli malému zájmu diváků o premiérovém víkendu se státní filmová společnost rozhodla film stáhnout, informoval server BBC.

Foto: Ningxia Film Group

Film Asura

Článek

Vlastenecký projekt Asura byl inspirován čínskou mytologií. Hrdinou je prostý pasáček, který byl vyvolen, aby ochránil nebeské království. Produkce a herci jsou čínští, snímek měl obrovský rozpočet na digitální efekty a už předem ho vychvalovala státem vlastněná média jako největší blockbuster sezóny. Právě to ale může být součástí jeho neúspěchu, je totiž určen především mládeži, která často zná západní kulturu, a usilovná státní propaganda ji může i otrávit.

Producenti teď mohou film přetočit a pokusit se o druhou premiéru. Jinak by to byl podle BBC jeden z největších propadáků všech dob.

Čína pouští do kin určité množství amerických filmů, ale přísně je kontroluje. Na plátna se tak nedostane vše a i filmy, které projdou sítem cenzury, mohou být někdy upravené. Občas se stává, že chybí nějaká scéna či postava.

Vadí témata jako Tibet, ale také sex a homosexuálové. Rovněž se nesmí vtipkovat o čínském prezidentovi. Čínská televize se letos na internetu proslavila tím, že vystřihla homosexuály ze semifinále Eurovize. Například irský zpěvák Ryan O’Shaughnessy z pořadu úplně zmizel a také duhové vlajky, symbolizující LGBT, byly v Číně rozmazané. Na sociálních sítích se pak stala cenzura velkým tématem. Pořadatel soutěže (EBU) uvedl, že cenzura není v souladu s jejich hodnotami, a proto ukončil spolupráci s čínskou televizí.

Foto: Cinemart

Matt Damon ve filmu Velká čínská zeď

V roce 2015 Čínský úřad pro tisk, rozhlas, film a televizi vydal výnos o televizních pořadech. Čínské reality show jsou podle něj moc vulgární a komerční, a tak budou muset více zdůraznit „socialistické hodnoty jako čestnost, zásadovost a houževnatost“. Úřad doporučil televizím, aby přestaly přejímat formáty korejské a americké provenience a více vyvíjely vlastní.

Čína by chtěla točit i vlastní filmové trháky, ale Hollywood tyto pokusy pořád válcuje. Nic jako Pán prstenů nebo seriál Hra o trůny se zatím nepodařilo vytvořit.

Občas dochází k pokusům o koprodukce mezi Hollywoodem a Číňany, ale výrazné, nezapomenutelné filmy takto nevznikají. Mezi velmi drahé projekty patřila třeba Velká čínská zeď, která moc nezaujala. Stejně jako Asura vzbuzuje dojem, že tvůrci zapomínají na jednu základní věc. Nestačí efekty a peníze, musíte mít dobrý příběh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám