Hlavní obsah

Nazí demonstranti narušili závěr Berlinale

BERLÍN

Studentské protesty proti krácení rozpočtů vysokých škol poznamenaly sobotní slavnostní večer na závěr mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Zhruba deset nahých demonstrantů proniklo na červený koberec před kinem Berlinale Palast, kam přicházeli prominenti na předávání festivalových ocenění.

Foto: Martina Rambousková

členové TOP 09 v Liberci, uprostřed Petr Pošmourný, krajský předseda TOP 09

Článek

Studenty s transparenty a protestními hesly i na nahých tělech policie z koberce okamžitě odvedla. Protestující se ale dostali i na galerii sálu a uprostřed projevu ředitele festivalu Dietera Kosslicka začali vyzývat k podpoře umění a pomoci chudým. Kosslick však nepožádal o zásah, ale začal s nimi diskutovat a poskytl jim i prostor pro vyjádření názoru. 

"Policie se mě ptala, jestli na vás podám trestní oznámení. Ne, nic takového neudělám, ale už byste se měli obléci, nebo se nachladíte," volal na galerii. "Podívej, za 29 minut musíme být hotovi. Když to stihneš za minutu, tak můžeš mluvit," pomáhal protestujícímu, který se téměř neslyšně snažil pronést protestní apel.

Zhruba po minutě mu ovšem moderátorka slavnostního večera, jedna z nejoblíbenějších německých komiček Ange Engelkeová, slovo vzala. "Vážení, budu se vám to snažit přetlumočit," vysvětlovala anglické části publika. "Říkal, že je pořád těžší podporovat chudé lidi a umění. Ale byl špatný řečník," podotkla.

Hlavní cena pro německý film tureckého režiséra

Zlatý medvěd na letočním ročníku filmového festivalu Berlinale byl v sobotu udělen německému snímku Gegen die Wand (Proti zdi) režiséra Fatiha Akina, který je tureckého původu. Porota vedená herečkou Frances Mc Dormandovou tak ocenila příběh turecké ženy žijící v Německu, která se vdá proto, aby unikla z pout své konzervativní rodiny.

Stříbrným medvědem byl oceněn argentinský snímek El Abrazo Partido (Ztracené obětí) režiséra Daniela Burmana. Jeho hlavní mužský hrdina Daniel Hendler zároveň dostal ocenění za nejlepší mužský herecký výkon.

Stejnou cenou byla za herecký výkon byla oceněna i americká herečka Charlize Theronová, která už za podání vraždící lesbické prostitutky ve filmu Monster dostala Zlatý glóbus. O ocenění se dělí s Kolumbijkou Catalinou Sandinovou Morenovou, která zaujala ve filmu Maria Llena de Gracie.

Trofej pro nejlepšího režiséra byl udělena korejskému filmaři Kim Ki Dukovi za film Samaria (Samaritánka).

Reklama

Související články

Na zahájení Berlinale chyběly hvězdy

Zahájení Berlinale bez hollywoodských es - to už tu dlouho nebylo. O zklamání, které pořadatelé 54. ročníku jednoho z největších světových festivalů nedokázali...

Berlinale: Geislerová září mezi hvězdami

Na akci Shooting Stars, která v rámci Berlinale představuje filmovému světu mladé herecké talenty, se mezi dvaceti dalšími herci představila i Aňa Geislerová,...

Výběr článků

Načítám