Hlavní obsah

Národní galerie chystá korejskou exkluzivitu

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak informovala Národní galerie v Praze (NG), výstava Ahae: Pohled z okna se přesune z poslední zastávky ve Vanderbilt Hall newyorského centrálního nádraží do české metropole. Ve Veletržním paláci se uskuteční od 15. 7. do 14. 8..

Foto: Profimedia.cz

Ve Veletržním paláci se výstava Ahae uskuteční od 15. 7. do 14. 8..

Článek

Expozice nabídne jedinečný soubor velkoformátových snímků korejského fotografa, který je pořídil z okna svého venkovského stavení během dvou let. Jmenuje se jednoduše – Ahae – a u nás je neznámý. Teď má o něj zájem i Paříž, Londýn či Moskva.

Ze svého okna pořídil nejmodernější technikou milión intimních fotografií, na nichž sledoval sezónní proměny času a okolní přírody. Výsledek je úchvatný – a silně apelující na náš vztah k přírodě.

Vnáší klid do duše

„Tak prosté, krásné a dokonalé… na rozdíl od většiny současných sofistikovaných uměleckých děl, jež se tolik snaží o společenský význam,“ prohlásil o výstavě profesor Milan Knížák. „Vnáší klid do duše a to je to, co potřebujeme,“ dodal.

Ahae (70) svou všestranností připomíná renesančního umělce. Zaregistroval si přes tisíc patentů a obchodních značek, orientovaných většinou na ochranu přírody a zdraví. Od mýdla na bázi papíru až po plastový osobní irigátor k vyplachování střev.

Za tento vynález z roku 2003 získal zlaté medaile na soutěžích v Ženevě, Norimberku a Soulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní výstava o Dvořákovi

České muzeum hudby v Praze otevřelo novou interaktivní výstavu o skladateli Antonínu Dvořákovi. Nachází se v přízemí hlavní budovy na Malé Straně a váže se...

Výběr článků

Načítám