Hlavní obsah

Národní divadlo uvádí téma domova

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Závěr sezóny v pražském Národním divadle patří beze zbytku českým autorům. Po Štechově komedii David a Goliáš na scéně Stavovského divadla a Egonu Bondym v Boudě uvádí činohra jako poslední premiéru dvě hry autorů, které dělí více než století, ale spojuje společné téma domova: Otce Aloise Jiráska a hru Doma Martina Františáka.

Článek

Premiéra společného nastudování obou titulů se koná 21. a 22. 6. na jevišti historické budovy Národního divadla. Jiráskovo vesnické drama o kořenech rodové msty a nenávisti se tak dostane do konfrontace se hrou, kterou autor Martin Františák napsal "na tělo" hercům ochotnického souboru z valašské Karolinky a která vzbudila mimořádný ohlas na festivalu Jiráskův Hronov před dvěma lety.

Baladický text o hledání domova v sobě i ve společenství rodiny a obce připomíná Hrubína i Topola, v zobrazení dnešní vesnice je drsně pravdivý i obrazný.

Nahlédnutí Jiráskova dramatu Františákem a naopak se může ukázat být přínosem pro oba texty. Inscenaci s herci Ladislavem Mrkvičkou, Aloisem Švehlíkem, Janem Hájkem, Janou Preissovou a dalšími nastudoval režisér a umělecký šéf souboru činohry Michal Dočekal. Do konce sezóny se bude hrát ještě 24. a 29. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Miloš Forman: Nechceme kopírovat Semafor

"Jsi ta nejkrásnější krajina, co znám," zpívá se v Dobře placené procházce Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, která má v neděli premiéru v historické budově...

Egon Bondy v Boudě

Během června uvede Národní divadlo v Boudě projekt BOUDA BONDY. Texty známého filozofa a spisovatele Egona Bondyho budou režírovat Jan Nebeský, Viktorie...

Výběr článků

Načítám