Hlavní obsah

Národní divadlo uvádí slavnostní koncert

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na úvod 125. sezóny zařadila opera pražského Národního divadla slavnostní koncert. "Měla by se z toho stát tradice, do budoucna bychom rádi každou sezónu otevírali koncertem," řekl na setkání s novináři šéf opery ND Jiří Heřman.

Článek

V programu zazní díla českých skladatelů, a to jak známá, tak i méně uváděná. Zahájí Dvořákova Slovanská rapsodie As dur, následovat budou árie a dueta z oper Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Otmara Máchy a Vítězslava Nováka. Orchestr zahraje i předehru k druhé části Fibichovy opery Pád Arkuna.

Koncert nastudoval a řídí Tomáš Netopil, jedna z nejvýraznějších dirigentských osobností mladé generace. Po absolutoriu HAMU získal poměrně rychle popularitu v zahraničí, spolupracuje s řadou prestižních orchestrů a jako operní (především mozartovský) dirigent se uvedl na italských scénách i na salcburském festivalu, kde kde se loni hrála jeho inscenace Mozartovy opery Lucio Silla.

Účast odřekla Gabriela Beňačková

"Český repertoár se snažím uvádět i v cizině, je to moje krevní skupina a orchestru v něm mohu dát nejvíce," řekl Tomáš Netopil Právu.

Na koncertu vystoupí sólisté Yvona Škvárová, Simona Houda - Šaturová, Maria Haan, Jolana Fogašová, Marie Fajtová a Ivan Kusnjer. Svou účast bohužel ze zdravotních důvodů odřekla Gabriela Beňačková. Árii Dvořákovy Armidy místo ní zazpívá Dana Burešová. Druhou část večera uvede reitací prologu z Radúze a Mahuleny Soňa Červená. Slavnostní koncert začíná v pátek v 19.00 v historické budově ND.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám