Hlavní obsah

Národní divadlo uvádí premiéru hry utajeného autora

Právo, rh
PRAHA

Činoherní soubor pražského Národního divadla uvede ve čtvrtek večer ve Stavovském divadle světovou premiéru hry Pronásledování a umučení dr. Šaldy. Zvláštností této hry je skutečnost, že vedení činohry tají, kdo je autorem hry.

Foto: Klub seniorů Pohoda (archiv)

25. listopadu se seniorům v klubu Pohoda přestaví v pořadu Vánoční nálada výtvarnice Jarmila Haldová ze Sedloňova, spolu s ní Hana a Josef Ježkovi.

Článek

V divadelních kuloárech se již týdny spekuluje o autorství (jak to zřejmě Národní divadlo chtělo) a padají jména jak renomovaných, tak i začínajících dramatiků, od bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla přes Karla Steigerwalda až po mladou dramatičku Ivu Volánkovou, jejíž hru Stísněná 22 již Národní divadlo uvedlo.

V podezření je i dramaturg Martin Porubjak a šéf činohry Michal Dočekal, který hru režíruje. Ten ale na předpremiérové tiskovce "věrohodně" tvrdil, že autora (autorku) nezná ani on.

Donutil je jistý

Ať tak či onak, komedie Pronásledování a umučení dr. Šaldy není životopisnou črtou o osudech významného dramatika a kritika, i když se odehrává v divadelním prostředí.

Jejím protagonistou je stárnoucí neúspěšný dramatik, který si klade otázky po smyslu svého snažení. Dvojroli dramatika Šaldy a divadelního ředitele Nývlta vytvoří Miroslav Donutil.

"Je to velká herecká příležitost. Navíc se poprvé v životě zaobírám anonymem, normálně bych to nedělal. Tento mi ale nabídl víc než slušný text," říká o hře Donutil.

Inscenace vznikla v koprodukci se Slovenským národním divadlem, jehož členka, Diana Mórová hraje roli herečky Mexbauerové. V dalších rolích diváci uvidí Josefa Vinkláře a Janu Bouškovou, která zaskočila za onemocnělou Zuzanu Šavrdovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám