Hlavní obsah

Národní divadlo připomene scénografa Josefa Svobodu

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová
Praha

Dvěma výstavami, přednáškou i prohlídkou Laterny magiky připomene v květnu pražské Národní divadlo nedožité devadesátiny významného českého scénografa a architekta světového renomé Josefa Svobody (10. května 1920 až 8. dubna 2002).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Národní divadlo nabídne výstavy i přednášky.

Článek

Výstava Josef Svoboda na scénách Národního divadla poskytne pohled na vývoj osobitého stylu, kterým se tvůrce profiloval právě na české první scéně.

Fotografie zachytí zlomek jeho díla, především slavné inscenace z druhé poloviny 50. let, přes vrcholná díla 60. a 70. let až po závěrečnou scénografii ke Goethovu Faustovi z roku 1997.

Další výstava pod názvem Josef Svoboda a Laterna magika připomene fenomén tohoto československého vynálezu, který zabodoval v roce 1958 na světové výstavě Expo v Bruselu.

Právě tam Josef Svoboda s Alfrédem Radokem představili polyekranovou instalaci, která dala základ principu Laterny magiky. Na podestě Nové scény ND se bude 21. května během celého dne promítat dokument Josef Svoboda na Pražském quadriennale 1995. Chystá se i přednáška o Svobodově práci v ND a 22. května pro předem ohlášené zájemce komentovaná prohlídka spojená s ukázkou principu Laterny magiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám