Hlavní obsah

Napster nabízí hudbu "zdarma" pouze Američanům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace, že firma Napster se vrací ke kořenům a nabíde 2 milióny písní zdarma, je zcela zavádějící. Je možné, že poté, co se objevila na internetu, vyvolala u některých milovníků hudby falešná očekávání. Ve skutečnosti si většina lidí celé písničky ani neposlechne, natož aby si je stáhla na svůj disk.

Článek

Mimo jiné také agentura ČTK vydala článek s názvem Napster nabídne na internetu přes dva milióny písní zdarma. V textu sice je vysvětleno, že jde jen o pět poslechů písničky, nikoliv o stahování zdarma, ale ani to bohužel není přesné - poslech funguje jen v USA.

V současné době si český uživatel internetu neposlechne téměř nic. Po chvíli se totiž objeví nápis: "Napster´s free music service is currently only available in the Uniter States" a hudba skončí. Napster tedy nenabízí vůbec nic výjimečného, pouze třicetisekundové ukázky, které najdete na každé druhé internetové stránce.

Napster chce službou konkurovat stránce iTunes. Předpokládá, že uživatel si písničky několikrát poslechne a potom si je za poplatek stáhne. O výdělek se potom Napster rozdělí s nahrávacími společnostmi. Otázkou je, jestli si firma uvědomuje, že vlastně pomáhá pirátům, protože při poslechu z internetu se dá hudba nahrávat, a to i ve formátu mp3.

Původní Napster nabízel hudbu zdarma, ale jeho činnost byla v roce 2001 soudně zakázána kvůli porušování autorských práv. Později se rozjel legální Napster.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám