Hlavní obsah

Nad encyklopedií Nové Universum

Novinky, Robet Blanda, Právo

Po loňské předvánoční edici encyklopedie živočišné říše s názvem Zvíře přichází roce nakladatelství Euromedia Group s jednosvazkovou všeobecnou encyklopedií Nové Universum. Slovník je zaměřen více na soudobé a moderní fenomén, jakkoliv ty historické jsou v něm v nezbytné míře také obsaženy.

Foto: Hana Szotkowská
Článek

Encyklopedický projekt Universum se jejím vydáním dostává do své třetí fáze. Po vydání desetisvazkové a čtyřsvazkové edice nabízí shrnutí informací do svazku jediného. Na 1 300 stranách je obsaženo 40 000 slovníkových hesel, téměř 50 000 odkazů a 3 500 obrázků.

Základem knihy je jako u předešlých projektů Universa původní německá Bertelsmannova encyklopedie, avšak podle šéfredaktora projektu Antonína Kočího byla česká verze natolik přepracována, že by ji původní nakladatel "nepoznal". Vedoucí českého autorského kolektivu Josef Čermák při prezentaci encyklopedie uvedl, že právě míra "němectví" a "češství" byla jednou ze zásadních otázek, kterou bylo třeba řešit. Nakonec byla "německost" knihy ponechána v naprosto minimálním měřítku, přesto najde český čtenář v Universu informace, které "do jiných českých encyklopediích nikdy nebyly zahrnuty".

Stručně a obsažně

Jednosvazková encyklopedie Universum odpovídá svou koncepcí i provedením soudobým zahraničním "stručným" edicím velkých zahraničních slovníků jako je například Britannica nebo Larousse. Na prvním místě je praktičnost a snadná dostupnost, encyklopedie zabere méně místa a není třeba si přeříkávat abecedu při hledání odpovídajícího dílu. To ovšem vede k odlišnému přístupu při výběru hesel i při jejich zpracování.

Hesla jsou co nejstručnější, některým čtenářům může dokonce připadat, že je to na úkor srozumitelnosti. Formální strukturu jednotlivých hesel doplňuje aparát v podobě barevně odlišených odkazů, chronologických údajů a zkratek. Těch je ovšem v díle použito tolik, že je nutno občas listovat jejich seznamem. Užitečné jsou tabulky, časové přímky, mapky a grafy, které odlehčují často až příliš hutný text a pomáhají čtenáři nalézat souvislosti.

Většina z 3 500 obrázků má spíše výtvarnou funkci, výkladových ilustrací je méně. I výběr některých obrázků je diskutabilní.

Bonusové CD usnadní vyhledávání

Třešničkou na dortu encyklopedického díla je jeho datová podoba na CD, přiložená ke knize. Majitel Universa tak získá obě výhody soudobých encyklopedických forem najednou - má "poctivou knihu" umožňující klasické listování a pročítání, a podobu digitální, přinášející s sebou všechny výhody rychlého vyhledávání a hypertextového propojování i aktualizace přes internet. Čtyřikrát ročně si lze bezplatně stahovat upgrady nejnovějších informací.

Nové Universum, Euromedia Group, 1 300 stran, 999 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám