Hlavní obsah

Na šéfa ČT kandidují bývalý ředitel Novy Dvořák i Fero Fenič

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třicet šest zájemců, kteří se chtějí zúčastnit konkursu na generálního ředitele České televize (ČT), předalo v pondělí v zalepené obálce své přihlášky určeným zástupcům Rady ČT.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Janeček se rozhodl ke konci srpna odejít ze zdravotních důvodů.

Článek

V úterý v 11 hodin proběhne otevírání obálek za přítomnosti notáře a vedení rady a bude zveřejněn konečný seznam kandidátů, kteří vyhověli podmínkám zadávací dokumentace a postupují do 1. kola výběrového řízení.

Ve středu dostanou všichni členové Rady ČT projekty a motivační dopisy uchazečů k prostudování. Radní chtějí při volbě šéfa televize postupovat maximálně transparentně a uvažují o zveřejnění projektů. Ne všech, ale zřejmě jen pěti lidí, kteří se dostanou do finále. Radní o tom mají rozhodnout právě na středečním veřejném jednání rady.

Zájem vést Českou televizi potvrdil například výkonný ředitel televize Óčko Hynek Chudárek, bývalý generální ředitel televize Nova Petr Dvořák, někdejší šéf projektu digitální TV Barrandov a nynější šéf portálu První zprávy Radomír Pekárek, šéfdramaturgyně vývoje programu ČT Alena Müllerová, šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT Jana Škopková, ředitel zpravodajství ČT Roman Bradáč, bývalý marketingový ředitel Primy Jan Svoboda nebo novinář Milan Šíma či producent, režisér a dokumentarista Fero Fenič a dokumentarista Martin Vadas.

Chtěla bych si v projektech přečíst, jak chce uchazeč řešit investice, finance a kvalitní výrobu domácí tvorby.
Dana Eklová

Jedním z uchazečů je i bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma, o kterém se v médiích nedávno spekulovalo, že ho ODS chce na místo ředitele Českého rozhlasu. To nakonec v konkursu vyhrál Peter Duhan.

Do konkursu se kromě Petra Dvořáka přihlásili ještě dva další lidé z Novy, kteří stáli u vzniku této televize: Jan Vávra a Jan Vít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Febiofestu Fero Fenič

Uchazeči se ve svých projektech budou s největší pravděpodobností věnovat kvalitě programové strategie, vadnoucímu zájmu diváků a také špatně nastavené restrukturalizaci, která se současnému vedení televize nezdařila. „Chtěla bych si v projektech přečíst, jak chce uchazeč řešit investice, finance a kvalitní výrobu domácí tvorby,“ uvedla v pondělí místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová. Dodala, že rozhodující bude kvalita projektů.

Ve středu 7. září radní zúží počet kandidátů na pět finalistů a z nich radní vyberou ve středu 21. září nového generálního ředitele. V době mezi odstoupením dosavadního ředitele Jiřího Janečka, který rezignoval k poslednímu srpnu ze zdravotních důvodů, a nástupem nového šéfa povede televizi provozní ředitel a šéf Janečkovy kanceláře Vladimír Karmazín. Janeček vedl televizi osm let.

Seznam kandidátů
1.Radoslav Štědroň
2.Hynek Chudárek
3.Alena Müllerová
4.Vratislav Rakouš
5.Petr Bakus
6.Milan Šíma
7.Radomír Šimek
8.Jiří Uher
9.Roman Bradáč
10.Jan Svoboda
11.Jan Vávra
12.Stanislav Vaněk
13.Ondřej Zamazal
14.Tomáš Kouřim
15.František Fenič
16.Jana Škopková
17.Michal Korol
18.Nataša Slavíková
19.Luděk Pištěk
20.Michal Klíma
21.Martin Vadas
22.Petr Dvořák
23.Jiří Franc
24.Jiří Pechanz
25.Radomír Pekárek
26.Rostislav Senjuk
27.Tomáš Kopečný
28.Jiří F. Potužník
29.Roman Prorok
30.Jan Vít
31.David Holý
32.Petr Soukup
33.Jan Vyčítal
34.Lukáš Glaser
35.Michal Vostřez
36.Petr Čunderlík

Reklama

Související články

Fridrich nebude kandidovat na ředitele ČT

Současný šéf sekce Nová média České televize a bývalý šéf zpravodajství ČT Milan Fridrich v pátek oznámil, že nebude kandidovat ve výběrovém řízení na místo...

Výběr článků

Načítám