Hlavní obsah

Na šanghajském EXPO se představí český design

Právo, Kateřina Farná

V českém pavilónu na výstavě EXPO v Šanghaji se otevřela výstava Archív zázraků. V režii Designbloku Praha a ateliéru Olgoj Chorchoj se tam představuje deset českých designérů.

Foto: archív, Právo

Instalace českého designu je laděná do sněhobíla.

Článek

Módní návrhářka Liběna Rochová přivezla Létání, šperkařka Eva Eisler pracovala se sklem a corianem v projektu Světlo a prostor, Rony Plesl připravil broušené sklo, Daniel Piršč porcelán s názvem Pohyb a fotograf Salim Issa Déšť.

Foto: ČTK

V multimediální hale se ve světové premiéře představuje v režii Designbloku Praha a společnosti Olgoj Chorchoj deset českých designérů.

„Český pavilón je výjimečný tím, že se proměňuje v čase – každý měsíc se v něm odehrává jiný kulturní program,“ říká manažerka doprovodných programů Martina Hončíková a dodala: „Všechny exponáty byly vyrobeny výhradně pro EXPO.“

Výstava vznikala rok, a podle kurátorky Jany Zielinski se designéři soustředili na témata, která ovlivňují náš život. Instalace je laděná do sněhobíla – je to zvlněný terén pod skleněným stromem.

Foto: ČTK

Otevření výstavy českého designu se uskutečnilo 8. srpna.

„Jde o design příběhů, a kde jinde lépe vyprávět příběhy než pod stromem. A z čeho jiného by měl být český strom než ze skla,“ komentuje další kurátor Jiří Macek.

Reklama

Související témata:

Související články

Poutavé taneční Putování Evropou

Patří k tradici Letních slavností staré hudby, pražského festivalu hudby 16. a 17. století, že končí vždy tanečním představením. Tak se vedle hudby dostává ke...

Výběr článků

Načítám