Hlavní obsah

Na Riviéru míří Tarantino, Fondová i Krobot

Právo, Věra Míšková

Ještě nablýskanější než v jiných letech bude jubilejní 60. filmový festival v Cannes, který začne ve středu večer slavnostní projekcí soutěžního filmu My Blueberry Nights laureáta Zlaté palmy z roku 2000 Kar Wai Wonga. Vyhlášením Zlaté palmy a dalších cen pak festival vyvrcholí 27. května.

Článek

Oslava šedesátin nejprestižnější filmové přehlídky světa bude zřejmě velkolepá. Začala se připravovat už loni, kdy pro letošní oficiální plakát zapózovaly fotografovi agentury Magnum Alexi Majolimu hvězdy jako Bruce Willis, Juliette Binocheová, Pedro Almodóvar, Penélope Cruzová, Gérard Depardieu, Samuel L. Jackson.

Pětatřicet věhlasných filmařů natočilo pro jubilejní přehlídku každý svou tříminutovou poctu filmu. Pásmo, na němž se podíleli mimo jiné Claude Lelouch, Ken Loach, Andrej Končalovskij, Aki Kurismäki, Alejandro Gonzáles Inárritu, Jane Campionová či Roman Polanski uvede festival na slavnostním představení tuto neděli večer. Slavit se bude také Henry Fonda, kterého přijede prezentovat jeho dcera Jane, festival připomene tvorbu režisérů jako Claude Lelouch, Ernanno Olmi nebo Volker Schlöndorf. Slavit a vzývat film se bude v kinosálech, na koncertech, i na přednáškách - tradiční lekci o filmu letos povede režisér Martin Scorsese.

Miroslav Krobot v soutěži

Kromě oslav se bude samozřejmě především soutěžit o Zlatou palmu a další ceny. Porotu celovečerních hraných filmů povede britský režisér Stephen Frears, který se svými kolegy (například australskou herečkou Toni Colletteovou, francouzským hercem Michelem Piccolim nebo držitelem Nobelovy ceny, tureckým spisovatelem Orhanem Pamukem) posoudí dvaadvacet filmů. Z nich zhruba polovinu natočili věhlasní a v Cannes často vítaní tvůrci jako Quentin Tarantino, bratři Coenové či Emir Kusturica, druhou polovinu tvoří zdejší nováčci.

Poprvé bude v canneské soutěži například korejský režisér Kim Ki-duk, který představí svůj nový snímek Breath. Kim Ki-duk je přitom osobností, která má už několik let velmi úzké vztahy s MFF v Karlových Varech. V roce 2002 měl ve Varech profilovou přehlídku, o rok později se účastnil mezinárodní soutěže s filmem Pobřežní hlídka a loňský ročník zahajovala světová premiéra jeho snímku Čas. Mimo soutěž přivezou do Cannes své novinky například Stephen Soderbergh, který představí třetí Dannyho parťáky nebo rebel a laureát Zlaté palmy za Fahrenheit 9/11 Michael Moore s filmem Sicko.

Český film sice v hlavní soutěži ani jinde v oficiálním programu není, ale přesto festivaloví hosté uvidí divadelního režiséra a herce Miroslava Krobota. Hraje hlavní roli v maďarském soutěžním filmu režiséra Bély Tarra Muž z Londýna. Jinak se bude česká kinematografie opět prezentovat především stánkem na canneském filmovém trhu, kde se budou nabízet filmy Vratné lahve, Obsluhoval jsem anglického krále, Tajnosti a Bestiář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám