Hlavní obsah

Na pražskou architekturu si posvítí dokument ČT

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize uvede ve čtvrtek večer nový dokument Vidím město...?, který kritickým okem a z mnoha úhlů zkoumá, jakou vizi rozvoje vlastně Praha má.

Foto: Archiv, Právo

Na Pankráci má vyrůst budova ve tvaru písmene V s luxusními byty.

Článek

V dokumentu s hranými prvky vystupují často znesvářené strany – obyvatelé, památkáři, radní či developeři – a hodnotí proměny města v posledních 20 letech. Ostré názory, satira či karikatura se mísí s popisem jednotlivých kauz, s otázkou, jak žít v turisty okupované Karlově ulici.

Ačkoli se film převážně věnuje centru města, nechybí odkaz na bývalou dělnickou kolonii Buďánka anebo na developerský projekt mrakodrapů na Pankráci. Právě u jeho budoucnosti ponechávají tvůrci otazník, a to kvůli nejasnému vlivu současné finanční krize.

Město developerů

„Možná je všechno špatné k něčemu dobré,“ řekl Právu scenárista Alexander Lukeš, který zaregistroval snahu developerů prodat některé připravené projekty. Z tvorby filmu si však odnesl jiný postřeh. „Převažuje arogance moci, která má pocit, že jí to město patří. A že to není město pro lidi, ale pro různé zájmy,“ poznamenal Lukeš.

Podle něho ale developeři „nemohou mít k městu citový vztah“, protože by nemohli být obchodníky. Přesto Lukeš loni zaregistroval změnu jejich chování, pokornější prý byli na podzim než před krizí na jaře.

Stavební vývoj

Vliv stavebního vývoje poslední doby na běžný život i vzhled města hodnotí úvahy kunsthistorika Rostislava Šváchy, architektů Josefa Pleskota, Ladislava Lábuse, urbanisty Jana Sedláka, památkářů Michaela Zachaře, Miloše Solaře či Richarda Biegla. Jejich názory často ostře kontrastují s postoji lidí působících na radnicích.

Finanční pohon stavebního ruchu ilustrují sekvence loutkového představení, v němž prim hraje postava, která má u křesla hned dva portréty starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) a tvrdí: „Penízky, já vás mám rád.“ Jiná hraná postava létá vrtulníkem nad metropolí a hodlá koupit Pražský hrad a přestavět ho na hotel.

Palladium a další diskutované stavby

Radní Prahy 1 pro vnější vztahy a územní rozvoj Filip Dvořák (ODS) obhajuje stavbu paláce Copa Centrum u stanice metra Národní i Palladium na náměstí Republiky. Podle Dvořáka může být za deset let z Václavského, Staroměstského a z náměstí Republiky „zlatý trojúhelník“.

Radní si stěžuje na soukromé vlastníky chátrajících domů na Kocandě (na rohu Křižovnické a Kaprovy) a dvou paláců v Rytířské ulici. V případě domů U Sixtů (mezi Celetnou a Kamzíkovou ulicí), které město pronajalo v půli 90. let, je opatrnější.

Před bývalým funkcionalistickým domem v Palackého ulici, který nechal majitel zbourat, se Dvořák ve snaze přiblížit zdejší tuzexovou historii ptá: „Ňáký bony?“ Zároveň radní říká na kameru, že první městská část usiluje o to, aby se stala atraktivní pro bydlení. Šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek ovšem míní, že život centru města mohou pomoci zajistit hotely a penzióny.

„Pro mě to není film tolik o naší architektuře jako o naší společnosti,“ řekl režisér snímku Tomáš Petráň.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč se nám líbí katedrála a ne McDonald´s?

Proč diváka nadchne katedrála v Chartres, postavená v „temném“ středověku, zatímco restaurace McDonald´s, vybavená nejmodernějším zázemím, mu nepřipadá krásná?...

Výběr článků

Načítám