Hlavní obsah

Na pohřeb Moskalyka přišli herci i četníci

PRAHA/BRNO

Se zesnulým režisérem Antonínem Moskalykem se v sobotu v krematoriu ve Strašnicích rozloučili rodinní příslušníci, přátelé i herci Ivan Trojan, který je jedním z hrdinů Četnických humoresek, Luděk Munzar, Jiřina Bohdalová, Simona Stašová, Viktor Preiss nebo Václav Postránecký.

Článek

Před krematoriem i v sále drželi čestnou stráž muži v uniformách prvorepublikových četníků, kteří připomínali Moskalykův úspěšný seriál Četnické humoresky, jehož třetí řadu už nestihl dokončit.

Herec Petr Kostka na Moskalyka vzpomínal jako na "pracanta" a dobrého režiséra, který měl rád herce. Nevnucoval jim své první režisérské představy, nechal je pracovat a ukazovat to, co je napadá, teprve pak je začal korigovat, řekl. Krátce hovořila i herečka Libuše Šafránková, která ztvárnila Barunku v Moskalykově televizním filmu Babička. "To je ta nejtěžší role, do které jste mě obsadil. Já ji tedy přijímám, i když nevím, jak se s ní mám sžít," řekla chvějícím se hlasem.

Slova se ujal i Tomáš Töpfer, který hraje v Četnických humoreskách šéfa brněnské pátrací stanice. Moskalyk měl podle něj spoustu pracovních plánů. Vyprávěl mu příběhy, které chtěl ještě napsat a natočit, řekl.

Pietní akt se konal už v pátek v kostele sv. Jakuba v Brně, kterého se účastnila i dcera Pavlína Moskalyková, která dotočí třetí řadu humoresek. Obřadu se účastnily i stovky občanů Šlapanic, kde režisér vyrůstal.

Pětasedmdesátiletý Moskalyk zemřel minulý týden v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Na jeho poslední cestě ho doprovázely tóny skladby Antonína Dvořáka, o němž chtěl natočit film. Hodinový obřad uzavřely tři salvy na jeho počest.

Diskuze byla zakázána vzhledem k množství nenávistných a vulgárních příspěvků. Všem slušným diskutujícím se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Režisér Moskalyk je v nemocnici

Režisér Četnických humoresek Antonín Moskalyk (74) leží v onkologickém ústavu Masarykovy nemocnice v Brně a bojuje s vážnou chorobou. Deník Blesk uvedl,...

Zemřel režisér Antonín Moskalyk

Režisér Četnických humoresek Antonín Moskalyk (75) v pátek zemřel. Již delší dobu bojoval s vážnou chorobou na onkologii v Masarykově nemocnici v Brně.

Výběr článků

Načítám