Hlavní obsah

Na Open Air Trutnov dorazí The Damned, Rachid Taha i Julian Marley

Hudební festival Open Air Trutnov, který se uskuteční 15. až 18. srpna v areálu Na Bojišti, obohatí punkoví The Damned, alžírský ethno rocker Rachid Taha a potomek reggae legendy Boba Marleyho Julian, informoval zakladatel festivalu Martin Věchet.

Foto: Profimedia.cz

Julian Marley

Článek

Pořadatelé festivalu před několika lety akci věnovali siru Nicholasi Wintonovi, který za druhé světové války zachránil stovky židovských dětí. Letos chtějí připomenout oběti z "druhé strany" a festival věnují obětem násilného poválečného odsunu.

A s "odsunem" podle nich bojuje i nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi. Okolní louky, na nichž stanují návštěvníci festivalu a kde stojí dvě pódia, totiž trutnovští radní změnou územního plánu určili k zastavění a stojí na nich již první betonová stavba. "Každý rok může být tím posledním, kdy to však bude, sami nevíme," uvedl Věchet.

Alžírský rocker a aktivista Rachid Taha přiveze do podhorského ležení ethno prvky a world music i řízné rockové riffy. S world music přijíždí i dříve oznámená belgická zpěvačka Natacha Atlas. Julian Marley sice navazuje na dědictví svého otce, ale jeho reggae zní osobitě, má svůj styl i podobu. Jeho zatím poslední album Awake z roku 2009 bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii nejlepší reggae album.

"Legendární The Damned doplňují vedle Toy Dolls a Marky Ramoneho letošní punkový trojlístek, který nám vyrostl při našich cestách pod rukama. Každý festivalový den odtrhneme jeden jeho lístek," sdělil Věchet.

Legenda, která učila Erica Claptona

Jednou z hvězd letošního festivalu bude legendární britský hudebník John Mayall. Učitel Erica Claptona, který v listopadu oslaví 80 let, v České republice vystoupil již několikrát, pod širým nebem se však představí poprvé.

V programu dále mimo jiná vystoupí Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, Jasná páka s Davidem Kollerem, DG 307 s programem Uměle ochuceno, Monika Načeva a Justin Lavash, Hana a Petr Ulrychovi & Javory Beat, Čokovoko, Vlasta Třešňák Band, Mňága a Žďorp, Petr Váša & Ty syčáci, Sto zvířat, Echt! a Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám