Hlavní obsah

Na Hradě budou Veselé paničky windsorské v Menzelově nastudování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkou Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě bude komedie Veselé paničky windsorské, kterou nastudoval ctitel komiky a lidskosti Jiří Menzel. Přivítal, že i tento projekt, jehož premiéra koncem června přehlídku zahájí, bude plenérovou inscenací.

Článek

"Mám štěstí, že Shakespeara jsem většinou dělal pod širým nebem. Především jeho komedie jsou ideálními texty pro prázdninové měsíce. Jsou barvité a pěkné figury, které se hercům hezky hrají. A to je pro tento typ představení ideální," vyjádřil se Menzel. Nalákali jej prý na to, že hlavní roli bude moci ztvárnit Bolek Polívka.

"Byla to věc dohody, hlavně jsem se při obsazování obklopil pokud možno kamarády," přiznal režisér, který loni nastudoval na českobudějovické scéně Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic.

S tímto činoherním souborem spolupracoval pošesté, z toho pětkrát inscenoval Shakespearova díla. Na českokrumlovské točně už připravil Sen noci svatojánské, Veselé paničky windsorské a naposledy tam s úspěchem uvedl Goldoniho Sluhu dvou pánů.

Jeho Brouk v hlavě dosáhl na Vinohradech koncem minulé sezony dvou set padesáti repríz a stal se vůbec nejúspěšnější inscenací této scény. Dvojnásobného počtu repríz dosáhla v roce 2007 v Divadle Bez zábradlí inscenace Blbec k večeři, kde tento oscarový filmař později připravil Fraynovu komedii Bez roucha.

V roce 2002 nastudoval Goldoniho Poprask na laguně v Oslu, Moliérova Zdravého nemocného v Záhřebu a pracoval i v Budapešti. Legendární byla jeho režie hry Tři v tom v Činoherním klubu, režíroval i v Semaforu.

Menzel má za sebou padesát her

"Živím se tím, protože ve filmu mi nikdo práci nedá," postěžoval si Menzel, jehož posledním filmem byl v roce 2006 přepis Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále.

To, že má na kontě vedle celovečerních filmů i padesát divadelních inscenací včetně zahraničních, vysvětluje tím, že něčím se živit musí. Na dobrou práci prý ale vždycky čekal a sám si ji hledat neuměl, chyběly mu k tomu prý odvaha i sebevědomí.

"Nebudu přece chodit a žebrat o práci - na to jsem trošku nafoukanej," dodal režisér, který všechno, ke všemu se dostal, dělal na objednávku.

"Vím, že historické filmy jsou drahé, proto je nechci dělat. Současnost je ale plná námětů. Pokud by mě někdo oslovil, půjdu do toho. Chci to dělat jako službu a ne vlastní projekt," dodal Menzel, jenž začne Veselé paničky windsorské zkoušet koncem měsíce.

Paní Pažoutovou zahraje Stašová

Polívka ztvární bonvivánského rytíře Jana Falstaffa, důvtipnou paní Pažoutovou bude Simona Stašová a její spikleneckou přítelkyní Eva Režnarová. V dalších rolích se objeví například Jaromír Dulava, Jaroslav Satoranský a Jiří Čapka.

Předprodej vstupenek na všech 161 představení Letních shakespearovských slavností, která se uskuteční od 25. června do 3. září, už byl zahájen. Hrát se bude na sedmi scénách: dvou v Praze a po jedné v Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a ve Zvolenu.

Program nabídne deset titulů, z toho tři premiéry. Jednou bude tragédie Macbeth s Veronikou Freimanovou ve dvojroli. Poprvé bude v Praze uvedena i hra Antonius a Kleopatra, nastudovaná loni v Bratislavě ve slovensko-českém obsazení.

Program počítá i s reprízami Bouře, Jak se vám líbí a Komedie omylů. Tu letos uvedou slavnosti opět ve dvojí verzi - pražské a ostravské. Na nové scéně ve Zvolenu bude uveden ještě Sen noci svatojánské.

Hostem přehlídky bude soubor British Shakespeare Company, jehož členové uvedou ve druhé polovině srpna na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu komedii Sen noci svatojánské a milostnou šarádu Mnoho povyku pro nic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám