Hlavní obsah

Na festivalu v Cannes promítnou i nový díl Hvězdných válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Cannes začíná ve středu 58. ročník mezinárodního filmového festivalu, kde bude mít mimo soutěž premiéru poslední díl série Hvězdných válek Epizoda III - Pomsta Sithů. O Zlatou palmu se bude ucházet 21 filmů.

Článek

Porotě, ve které jsou herečka Salma Hayeková, francouzská režisérka Agnes Vardová a americká spisovatelka Toni Morrisonová, předsedá Emir Kusturica, který chce jako hlavní kriteria prosadit "estetické hodnoty a hluboký zájem o lidství".

Na Zlatou palmu si dělají naději někteří režiséři zvučných jmen jako Kanaďan David Cronenberg (Nahý oběd, Bouračka) s filmem A History of Violence (Historie násilí), Američan Jim Jarmusch (Mrtvý muž, Tajemný vlak) se snímkem Broken Flowers (Zlomené květy) nebo Němec Wim Wenders (Nebe nad Berlínem), který Cannes obeslal filmem Don't Come Knocking (Nepřicházej klepat). Svou režisérskou prvotinu The Three Burials of Melquiades Estrada (Tři pohřby M. E.) má v hlavní soutěži americký herec Tommy Lee Jones. Soutěžit bude i Sin City. Do hlavní soutěže nebyly letos zařazeny žádné animované filmy ani dokumenty, jako byl loňský vítěz Fahrenheit 9/11.

Mimo soutěž bude ve světové předpremiéře bude v Cannes představen další díl Hvězdných válek režiséra George Lucase Pomsta Sithů. Woody Allen přichází s filmem Match point, francouzský herec Michel Piccoli se snímkem C'est pas tout a fait la vie dont j'avais revé (To není zrovna ten život, o jakém jsem snil).

Desítky dalších filmů budou předvedeny v dalších sekcích festivalu a stovky v jeho komerční části. V ní se představí i několik filmů českých - Sametoví vrazi, Román pro ženy, Horem pádem a Král zlodějů.

Jaké budou očekávané Hvězdné války

Poslední díl série Hvězdných válek: Epizoda III - Pomsta Sithů bude mít premiéru 15. května na festivalu v Cannes. O čtyři dny později vstoupí do kin po celém světě.

Snímky Skrytá hrozba a Klony útočí, které doplňovaly původní trilogii, byly kritizovány, že zaostaly za původními. Podobné obavy panují i Pomsty Sithů. Chris Tookey z Daily Mail tvrdí, že Epizoda III má stejné chyby jako Skrytá horoba a Klony útočí - tedy mizerné dialogy a špatné herecké výkony. Jestliže je Christensen špatný, Ewan McGregor je děsivý, píše Tookey. Lucasův dialog je podle něj banálnější než kdy před tím. Navíc  film postrádá strukturu a ponechává mezery v ději."

Další kritici však zastávají opačný názor. Podle Johna Hisocka z Daily Mirror film nabízí strhující sled akčních a romantických scén, ve kterých se rozhoduje mezi dobrem a zlem. Složitý příběh zrady, podvodů a intrik je podle něj lahůdkou pro kteréhokoli fanouška sci-fi, připouští ale, že pro děti není.

Dobrý dojem má i Todd McCarthy z Variety. Ať si člověk myslí o předcházejících dvou dílech cokoli, tento dynamický snímek napravuje většinu problémů a je nejlepším ze série od dílu Impérium vrací úder. Sithové jsou od začátku do konce zábavní a místy i fascinující a za zmínku stojí i některé herecké výkony - hlavně Ian McDiarmid jako hlava říše zla. McGregor působí vyrovnaně a Nathalie Portmanová i Christensen se od Útoku klonů uvolnili natolik, že jsou přijatelní, byť sotva inspirující.

Anketa

Půjdete se podívat na Epizodu III Hvězdných válek?
Ano, jen co bude v kinech
74,4 %
Ne, počkám si na DVD nebo uvedení v televizi
11,5 %
Ne
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám