Hlavní obsah

Na festivalu se ukázal i Schwarzenegger

Novinky, Věra Míšková
CANNES

Zatímco ve zšeřelých sálech festivalových kin se na plátnech odehrávají malá i velká, soukromá i společenská dramata lidí většinou bědných a nespokojených s vlastním životem i se světem, nad azurovým mořem předvádí v plném slunci na terase hotelu Carlton svaly Arnold Schwarzenegger.

Foto: Archiv Klubu kultury UH
Článek

Terminátor 3 se nezadržitelně blíží a festival je dobrou příležitostí k jeho prezentaci. Nepromítá se tu ovšem ani metr a film čeká, až své trumfy v kinech vystřílí Matrix Reloaded. Schwarzie, zde řečený T 3, však už dnes tisícům svých fanoušků slibuje: "Vrátím se na Croisette 6. srpna, v den světové premiéry Terminátora."

O kousek dál podobnou muskulaturou okouzluje Jean-Claude Van Damme. Francouzi se radují, že se po loňské těžké havárii na motorce vrátil v plné síle Gérard Depardieu. Se starými známými se objímá oblíbený Philippe Noiret. Lační fotoreportéři se snaží zachytit půvab Andie McDowellové, Isabelle Adjaniové, Penelope Cruzové a spousty dalších krásek z prostředí celého showbyznysu.

Slavných tváří je v Cannes poskrovnu

Festivalový program slavnými tvářemi neoplývá. Filmy, s jakými přijel v únoru na Berlinale "celý Hollywood", se v Cannes prakticky nehrají. Mezi pár výjimkami bude nový filmu Larse von Triera Dogville s Nicole Kidmanovou, který je považován za jednoho z favoritů soutěže.

K těm se patrně zařadí i Elephant režiséra Guse Van Santa (Dobrý Will Hunting), který je reakcí na masakry v amerických středních školách. Van Sant ho natočil s neherci, studenty z Portlandu, jako téměř dokumentárně laděnou sondu do běžného školního dne, který skončí tragédií. "Pro některé studenty je střední škola neuvěřitelně frustrující zkušeností. Rovná se skoro peklu. Pro jiné je to geniální prostředí," řekl Van Sant a podotkl, že jeho interpreti hráli velice svobodně, protože film skutečně vychází z jejich života.

S nadějemi byl očekáván i nový snímek Francoise Ozona (8 žen) Swimming Pool - a nezklamal. Příběh úspěšné spisovatelky, která se nečekaně ocitne v jednom domě s dcerou svého nakladatele, staví proti sobě i vedle sebe nespoutanost mládí a vnitřní konflikty ženy zralého věku. Mimo jiné je výbornou a využitou hereckou příležitostí pro Charlottu Ramplingovou a Ludivine Sagnierovou.

Jinak se ovšem v sálech s hlavním programech vznáší nad diváky hodně nudy a člověk si jen klade otázku, jak se například italský Il Cuore Altrove, velmi konvenčně natočený a stokrát viděný milostný příběh, může do tak prestižní soutěže vůbec dostat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám