Hlavní obsah

Na festivalu Jeden svět se představí až stovka dokumentů

Na 15. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět se představí až stovka filmů. Přehlídka se uskuteční ve dnech 4. až 13. března v pražských kinech Světozor, Ponrepo a další. Poté se festival přesune do 40 dalších měst. Bude probíhat také v rámci festivalových ozvěn v Bruselu.

Foto: Archiv Festivalu Jeden svět

Film Zachovat si tvář uvedený v sekci Panorama získal v roce 2012 Oscara za zobrazení příběhů pákistánských žen - obětí útoků kyselinou.

Článek

Podle informací z úterní tiskové konference v Praze festival letos nabídne filmy se silnými osobními příběhy, nezaujaté pozorování života v málo známých oblastech a přiblíží práci angažovaných a kontroverzních dokumentaristů. Snímky budou z 30 zemí. Například Jihokorejec Hark-čun I přiveze dramatický dokument Po zemi, po moři, ve kterém sleduje odvážnou snahu severokorejského uprchlíka spojit rodinu útěkem na malé rybářské lodi rozbouřeným Žlutým mořem.

Dán Kaspar Schröder navštívil Japonsko, aby ve filmu Rodina k pronájmu zdokumentoval podivné podnikání, totiž možnost pronajmout si přátele na večírek, rodinu nebo hosty na svatbu, když vám chybějí ti skuteční. Norský dokument Statečná srdce přiveze producentka Tone Grottjordová. Původně to měl být dokument o přípravě na školní volby, při natáčení ovšem zasáhl jeho hrdiny teroristický útok Anderse Breivika.

"Netolerance a vymezování se vůči odlišnostem jakoby se stávaly normou, kterou sebevědomě šíří politické špičky, jak jsme tomu byli naposledy svědky během vyhrocené prezidentské kampaně," uvedla ředitelka přehlídky Hana Kulhánková. Podle ní respektem a otevřeností není co ztratit.

Z více než stovky titulů upozornila na dokument Radioman se snad největší koncentrací hollywoodských hvězd. S jeho hrdinou, bývalým bezdomovcem, si tykají herci od George Clooneyho přes Meryl Streepovou po Johnnyho Deppa.

Sekce Panorama

Film Zachovat si tvář uvedený v sekci Panorama získal v roce 2012 Oscara za zobrazení příběhů pákistánských žen - obětí útoků kyselinou. Dokument Příběh Hacktivistů mapuje pozadí internetového hnutí Anonymous. Helena Třeštíková představí ve světové premiéře dokument o životních osudech romského muzikanta a novináře Vojty Lavičky.

Festival nabídne i možnost setkání a debat s více než stovkou filmařů a hrdinů některých snímků. Krátké debaty po představeních doplní panelové diskuse po projekcích ve Francouzském institutu. Na jedné z nich promluví letošní držitel ceny Homo Homini Intigam Alijev o odvrácené tváři ropného Ázerbájdžánu.

Promítat se bude i ve Světozoru, Atlasu, Městské knihovně, Ponrepu a Evaldu. Program je na www.jedensvet.cz. Předprodej vstupenek pro pražskou část začne 26. února. Cena vstupenky je 90 korun, akreditace stojí 440 Kč a umožní vidět dva a o víkendu až tři snímky denně. Festival osloví i tisíce žáků a studentů prostřednictvím programu Jeden svět na školách. Školní projekce se uskuteční také v regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám