Hlavní obsah

Na festivalu interaktivního umění omluva za nacismus i mobile video art

– PRAHA
Právo, Kateřina Farná

Po celý rok, když budete procházet hlavním městem, věnujte zvýšenou pozornost reklamním plochám, zvláště pak billboardům. Namísto sušenek nebo pracích prášků se zaměřte především na ty podivnější a nejméně uvěřitelné, navíc ochucené uměleckých záměrem. Začal totiž Festival současného umění Praha 2007 - Tina B. a v rámci sekce Billboard Text Art odstartovala první série plakátů vytvořených umělci.

Článek

Do června následujícího roku by se jich na různých místech v metropoli mělo vystřídat kolem sto padesáti. Slovní hrátky, inspirované mottem Vznikající (s)věty, pětice prvních tvůrců (Česko zastupují laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Tomáš Vaněk a umělecké skupiny Guma Guar a Pode Bal) pojala tak, že bezesporu vyvolají diskuse.  

Fiktivní omluva od světových firem

Pode Bal vytvořili fiktivní omluvu "Omlouváme se za naše chování v době nacismu", pod kterým jsou loga společností Mercedes-Benz, Siemens a Volkswagen. Textem navazují na cyklus Flagelanti z roku 2006, tématem zůstává "historická kolektivní vina a s ní spojená sebereflexe".

"Naše firma se v Německu postavila čelem k celé válečné historii a odškodnila zaměstnance, kteří nuceně pracovali pro koncern. Je to bohužel součást historie firmy," řekl Právu mluvčí nadnárodního koncernu Siemens Petr Sedláček. "A pokud to bylo zamýšleno jako umění, pak to umění je," dodal k dílu Pode Bal, kteří poukazují na minulost nejen těchto tří koncernů, které po druhé světové válce finančně odškodnily nuceně nasazené.

Umělecko-aktivistická skupina Guma Guar zase na jednoduchý bílý podklad umístila podpis Václava Havla. Ve svém výtvoru nazvaném Podpis "krvavého humanisty" se rozhodli pro "re-branding světově zavedené značky Václav Havel".

"Prosazuje..., navzdory odporu obyvatel ČR militaristické zájmy americké neokonzervativní mocenské kliky," píší ve svém prohlášení. Konkrétní rozmístění billboardů v Praze naleznete na www.tina-b.com.

Další součástí umělecké přehlídky je světový unikát - interaktivní experiment Mobile Video Art, kdy se na webové stránce www.mobilevideoart.com utkají profesionální umělci i amatéři o nejlepší umělecké snímky natočené mobilem. Od 12. září do 20. října se pak uskuteční přehlídka performancí a zvukových instalací Sonar Disturbance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám