Hlavní obsah

Na festival spisovatelů přijede nositel Nobelovy ceny

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi hlavní hvězdy letošního ročníku Festivalu spisovatelů Praha, který se uskuteční od 7. do 11. června, bude patřit Gao Xingjian (Kao Sing-ťien), nositel Nobelovy ceny za rok 2000. Vystoupí spolu se spisovateli ze sedmnácti zemí. Z domácích to budou Jiří Suchý i Jaroslav Rudiš. Právu to sdělil zakladatel a ředitel festivalu Michael March.

Foto: Archív, Právo

Spisovatel Gao Xingjian

Článek

Život, jako ho vnímá Gao Xingjian, je stálý únik před politickým pronásledováním, před ostatními, dokonce i před sebou samým. „Před vědomím vlastního já nelze utéci – to je tragédie moderního člověka,“ říká čínský prozaik a dramatik žijící v Paříži.

„Náš příběh zazní mnohohlasým sborem – přijedou spisovatelé ze starých světů Arábie a Číny i kultovní postavy amerického undergroundového komiksu,“ dodává March s tím, že heslem bude myšlenka Edmonda Jabèse: „Na počátku je zranění neviditelné.“

Zkušenost z arabského světa přinese prozaik a novinář Elias Khoury, působící v Palestinském centru v rodném Bejrútu, i básník Adonis, narozený v Sýrii, kde byl vězněn, žijící dnes v Paříži. Na Sorbonně přednáší arabskou literaturu a je zástupcem Ligy arabských států při UNESCO.

Čínský básník i komiksový kreslíř

Z Londýna přijede čínský básník a literární kritik Yang Lian, který se tam dostal po domácích zákazech a emigraci na Nový Zéland. „Básník může postupovat jen od jednoho slova ke druhému – od jedné masky ke druhé – jako neviditelná bytost, která je věčně na pouti,“ říká Yang Lian.

V Sauve na jihu Francie žijí americký komiksový kreslíř a ilustrátor Gilbert Shelton s manželkou Aline Kominsky-Crumb, redaktorkou a malířkou. Crumb je otec undergroundového komiksu, za všechny Kocour Fritz, Pan Přirozený, Ďábelská holka i Velká zadnice. Jako svou „duchovní manželku“ nazýval Allen Ginsberg básnířku a kulturní aktivistku Anne Waldmanovou. Podobně aktivním duchem je nadán německý písničkář Wolf Biermann, v sedmdesátých letech zbavený občanství NDR. Anglosaskou literaturu bude zastupovat prozaik Iain Banks, rodák ze skotského Fife.

Reklama

Výběr článků

Načítám