Hlavní obsah

Na festival Rock for People přišlo rekordních 23 tisíc diváků

Právo, Jaroslav Špulák

Divácký rekord, uspokojivé počasí, vynikající výkony kapel a mírumilovná nálada doprovázely čtrnáctý ročník hudebního festivalu Rock for People. Konal se od středy do sobotní noci ve Festival Parku na letišti v Hradci Králové a potvrdil, že soška anděla od Akademie populární hudby za festivalovou Událost loňského roku nebyla náhodná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Publikum festivalu Rock for People

Článek

"Jsme spokojenější než loni, kdy jsme se po dvanácti letech do Festival Parku přestěhovali z Českého Bodu. Ještě se dají vychytávat mouchy, ale už jsme věděli, do čeho jdeme. Počasí nám také nahrálo, silný déšť trval sice dvanáct hodin, ale přišel v době, kdy v areálu nebyli lidé, protože se uklízel a oni se zdržovali ve stanovém městečku," řekl Právu Petr Fořt z pořádající Ameby Production.

Na festival přišlo asi 23 tisíc diváků. Nelze o nich říct, že by je lákala nabídka skupin, které se na festivalu představí. Akce zaznamenává od svého začátku v podstatě rok co rok divácký nárůst a také podle ankety, kterou na místě dělali Festivalové noviny, je jasné, že na Rock for People se jezdí jako na festival, nikoli na hvězdy.

Mezi největšími hvězdami měly letos "papírově" být Kaiser Chiefs, The Offspring a Massive Attack. Skutečnost ale byla jiná. Britští Kaiser Chiefs svůj čtvrteční set zvládali s přibývajícím časem s menším zaujetím a jejich melodické skladby postrádaly energii.

Řeč Offspring je už poněkud vyčpělá

The Offspring sice přehráli všechny své punkrockové hity a zpěvák Dexter Holland zpíval "jako z partesu", ovšem jejich hudební řeč je už poněkud vyčpělá, punk má celosvětově novou, mocnější energii. Triphopoví Britové Massive Attack lepili jako vždycky bublavé snové atmosféry, ovšem v sobotu kolem půlnoci jimi uspávali a jejich zpěváci měli velké potíže s intonací.

Opravdovými festivalovými hvězdami naopak byli elektroničtí klasici britské hudební scény Dreadzone, z nichž na Festival Park dopadla energie i na příští rok, elektrometalová Enter Shikari, jejichž skladby měly divoké aranže a muzikanti nepostáli na místě ani pět vteřin v klidu.

Z vystoupení Massive Attackfoto: Právo/Petr Hloušek

Dále to byli němečtí iO, v nichž k bývalým členům Guano Apes přišel skvělý zpěvák a oni takto vytvářejí úctyhodně pevné struktury rockových písniček, v Německu usazená mezinárodní kapela N.O.H.A., která mísí styly od jazzu po pop, kanadští psychdelici Black Mountain, vzývající sedmdesátá léta a také éru hippies, či experimentální elektropunkeři z kanady Holy Fuck.

Občas byl rozdíl mezi tuzemskou a zahraniční scénou propastný

Pořadatelé se letos rozhodli vsadit na zajímavá jména ze zahraničí, což je v novodobé české festivalové historii převratný jev. Nabídli tím nejenom konfrontaci pro muzikanty i diváky, ale současně odkryli poněkud marný stav zdejší scény. Bezmála každá zahraniční kapela (včetně těch z východu) měla přesvědčivější ráz než naše. Někdy byl rozdíl propastný.

V této konkurenci z našich nejvíce obstáli Clou, Sunshine a Gipsy.cz, všechno tělesa, která mají praktické i teoretické zkušenosti ze zahraničí. Úspěch u diváků měl i blok písniček Jaroslava Uhlíře, společný set Divokýho Billa s Čechomorem, Kabát, na který pod pódiem tančilo nejméně patnáct tisíc diváků, či Tata Bojs.

Z vystoupení Tata Bojsfoto: Právo/Petr Hloušek

Úspěšný byl stan projektu Kašpárek v rohlíku, který byl původně sice koncipovaný pro děti na festivalu, nakonec ale dobře posloužil a pobavil i dospělé.

Kaiser Chiefs: Společnost degraduje

Jednou z hvězd festivalu Rock For People byla britská skupina Kaiser Chiefs, jejíž nenápadný kytarista Andrew "Whitey" White má pocit, že je současná hudbení scéna v krizi. „Je slabá, protože je vše jednodušší. Hudba byla dřív lepší. Vzpomeňte na Led Zeppelin nebo The Doors. Věnovali daleko víc úsilí tvorbě. Dnes může každý v ložnici vytvořit píseň a stát se číslem jedna v hitparádě, zkrátka je to snazší,“ řekl Právu.

Zdůraznil, že skupina se snaží udržovat kvality a věnuje se v textech problémům ve společnosti:Když posloucháte naše texty velmi pečlivě, zjistíte, že zpíváme o politických i sociálních tématech. Nejsou to jenom popové písničky. Respektive jsou to popové písničky o tom, jak společnost v Anglii pomalu degraduje. Všechno je dnes průměrné. Hudba se zhoršuje, kultura se taky zhoršuje, ani budovy nejsou už tak dobré. Lidi už spolu tolik nemluví."

Podle něj je problémů v dnešním světě celá řada. „Snad každá země má nějaké, ale nejhůř jsou na tom ty, které musí bojovat s chudobou. Není to problém jenom opravdu chudých států, je to přítomné všude. Kdybych znal řešení, šel bych do politiky,“ sdělil White a na závěr prozradil, že kapela už pracuje na novém albu: „Už máme pár písniček, některé jsou dokonce i nahrané. Vybíráme, vylepšujeme, pracujeme na nových a brzy budeme nahrávat další. Doufám, že album vydáme v tomto roce. Bude se od předchozích trochu lišit, snad bude vyspělejší, ale stále velmi zábavné.

Šárka Hellerová

"Mám pocit, že na Rock for People chodí milí a slušní lidé. Neměli jsme s nimi žádný vážný problém. Při koncertu The Offspring se ale lidé pod pódiem dost mačkali a my museli vytvořit nouzový východ. Do budoucna je to ponaučení, budeme dělat bezpečnostní koridory," uzavřel pořádající Petr Fořt.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná festival Rock for People

Čtrnáctý ročník hudebního festivalu Rock for People startuje ve čtvrtek prvním dnem v královéhradeckém Festivalparku na tamním letišti. Jedna z největších akcí...

Výběr článků

Načítám