Hlavní obsah

Na Eurosongu to už horší nebude

Právo, Jaroslav Špulák

Pojďme si to shrnout. V roce 2007 získal na Eurosongu ve Finsku Kabát jediný bod a skončil poslední. O rok později dostala v semifinále v Srbsku Tereza Kerndlová devět bodů a byla v něm předposlední, když porazila Maďarku Czésy. Celkově obsadila čtvrtou příčku od konce. Letos skončili Gipsy.cz nejhůř. Nedostali ani bod a figurují na posledním místě. Že je Belgičan Patrick Ouchéne porazil o bod jediný, je mrzká útěcha.

Článek

Přestože snaživá kapela se skladbou Aven Romale na pódiu ostudu neudělala, v hlasování u diváků propadla. Pátrat po příčinách je zbytečné, jsou léta známé: stav české hudební scény je zoufalý. Zdejší „špičkové“ kapely nemají zájem rozdat si to s Evropou ani mimo soutěž, spokojují se s úspěchem doma a když už je potká odvaha, rozloží cirkus na Slovensku.

Na propadáku z Moskvy je zvláštní, že potkal formaci, která má jako jedna z mála chuť ukázat se ve světě. Jako první česká vystupovala na prestižním festivalu v britském Glastonbury a část roku tráví koncertně v zahraničí, kam si ji pořadatelé rádi zvou.

Pod neúspěch reprezentací v hlasování se nesporně podepisuje i nepopularita naší země, přivírání očí Evropanů nad českým švejkovstvím (Topolánkovo předsednictví, Entropa) i Klausovo sebestředné protievropské a neekologické já. Jednu výhodu to ale má. Pokud se příští rok ještě někdo z našich Eurosongu zúčastní, horší výsledek než Gipsy.cz neudělá. Nastavit cíl bude prosté, takže to pro dobrou výchozí pozici může na všech frontách zůstat klidně při starém. Vyhovuje, hoši?

Reklama

Výběr článků

Načítám