Hlavní obsah

Na divadelní scénu v Mladé Boleslavi vjel Dědeček automobil

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Tvůrčí tým Městského divadla v Mladé Boleslavi nemohl mít lepší nápad jak oslavit sto let od založení divadla než adaptací Branaldovy knihy Dědeček automobil. Vždyť Mladá Boleslav je pro většinu lidí především Škodovka neboli firma Laurin a Klement, jejíž výrobky před sto lety slavily první mezinárodní trumfy na silničních okruzích.

Článek

Divadelní a automobilová sláva Mladé Boleslavi se tak spojila do jednoho muzikálového titulu.

Divadelní a automobilová sláva Mladé Boleslavi se tak spojila do jednoho muzikálového titulu. Šťastná byla i volba Radka Balaše, renomovaného muzikálového tvůrce, který s boleslavským souborem už úspěšně uvedl muzikály Josefína a Hello, Dolly! Balaš je autorem divadelní adaptace románu (a spolu s Jiřím Suchým i textů písní), režisérem a choreografem inscenace.

Příběh o tom, jak se z knihkupce Klementa a mechanika Laurina stali postupně výrobci jízdních kol, motocyklů a automobilů, se odvíjí od vyprávění mechanika Františka Projsy, jehož starší podobu vytvořil hostující Dalimil Klapka a mladou domácí herec Matouš Ruml.

Vedle technického ducha i milostná historka

Kromě okouzlení technikou, apelu na českého podnikatelského ducha a zvláště pak na strunu mladoboleslavského patriotismu se divák dočká i milostné historky se šťastnou svatbou v duchu Feydeauových frašek i temperamentních tanečních i pěveckých čísel.

Po dramaturgické stránce by scénáři tříhodinového muzikálu prospělo pár škrtů i vylepšení, například s dějem nesouvisející prezentace vynálezu helikoptéry či disproporční druhé půlky rozpadající se mezi sociální výstupy stávkujících dělníků a zbytnělou milostnou historku hraběte Kolowrata.

Inscenace má své jednoznačné vrcholy ve vtipně choreograficky pojatých závodech, při nichž diváci zapomínají, že jsou v divadle a fandí z celého srdce domácím hrdinům, ať už je to závodník Vondřich (Michal Slaný j. h.) nebo hrabě Kolowrat (Ota Jirák) s věrným Františkem.

Jedinou záhadou zůstává, proč autoři muzikálu zvolili hudbu Georga Gershwina a nepokusili se zalovit v bohaté nabídce domácí produkce z dob dědečků automobilů, jež by při vší úctě ke Gershwinovi tématu slušela lépe.

Adolf Branald – Radek Balaš: Dědeček automobil

Režie a choreografie: Radek Balaš

Scéna: Jan Kříž, hudební aranžmá

Nastudování a režie: Jakub Šafr

Premiéra: 21. 11. 2009 v MD Mladá Boleslav

V každém případě je tu ale divácký trhák, aplaudovaný na premiéře vestoje. Dědeček automobil vjel do dějin mladoboleslavského divadla, a to nikoli jen jako jubilejní titul. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám