Hlavní obsah

Na čtyři akordy až na konec světa

Novinky, Stanislav Dvořák

Chinaski - slušní řemeslníci, tak by se dala ve zkratce popsat deska českých poprockových stálic, která nese titul Nula sedum. Ač předvídatelná, podařilo se jí neklesnout pod chinaskovský standard.

Článek

Tahle deska rozparádí skalní fanoušky a určitě neurazí usedlé rádiové posluchače. Za pozornost stojí především textařské fóry, na které jsme ostatně u Chinasek zvyklí.

Nula sedum je zpovědí chlapíků, kteří už nejsou úplně mladí, ale na bačkory a televizi to ještě není. Chtěli by pařit na baru a křičet "shake it", ale probudí se doma a zjistí, že mají děti. Pociťují mírnou deziluzi ze života. Výstižné jsou třeba písně Baletka: "jenže to vzalo jinej směr, nebylo dvakrát na výběr", nebo zadarmo: "vzal si dva leasingy, dvě hypotéky, měl z toho nervy, tak začal brát léky".

Také Basama Fousama pobaví groteskním textem sešitým z různých útržků domácích rozhovorů a televizních zpráv: "zbořili jste nám mrakodrapy, stůjte si fronty."    

Instrumentálně zůstávají Chinaski ve slušném průměru. Jejich poprock obohacují občasné vstupy dechů a chvílemi se pokoušejí i o jakési funky. Frekvence kytarových klišé je však až příliš vysoká a nenajdeme tu ani jedno skutečně dobré sólo. Jak zpívá Michal Malátný: "Na čyři akordy až na konec světa".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám