Hlavní obsah

Na Colours míří extravagantní zpěvák Rufus Wainwright, znáte ho i ze Shreka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava (12. - 15. července) zavítá poprvé americko-kanadský skladatel a zpěvák Rufus Wainwright, který kromě svých řadových alb proslul i filmovými soundtracky.

Foto: Rusfus Wainwright promo

Rufus Wainwright

Článek

V tvorbě Rufuse Wainwrighta se nečekaným způsobem potkávají stopy popu, folku, soulu a opery, nestraní se však ani rocku. Někteří kritici používají v souvislosti s ním pojem "barokní" pop. Mezi jeho přátele a spolupracovníky patří Lou Reed, Laurie Anderson, Sting, Tori Amos či Jeff Buckley.

První vlastní desku nazvanou Rufus Wainwright vydal v roce 1998 a kritika ho přijala nadšeně, například magazín Rolling Stone ho označil za objev roku. Od té doby nahrál šest dalších alb a kromě toho se věnuje také divadlu a filmu a dokonce složil operu Prima Donna.

Známé jsou rovněž jeho filmové soundtracky, zejména Zkrocená hora, Shrek, Moulin Rouge! nebo Zoolander.

„Rufus Wainwright předkládá za klavírem nebo s kytarou písně vymykající se běžným měřítkům. Dokáže být folkově intimní, extrovertně rockově rozdrásaný i opulentně rozmáchlý se smyčci a dechy, málem jako v jeho milované opeře. S trýznivým tenorovým hlasem a existencionalistickým básněním vymítá osobní démony, pere se za lásku, rýpe do společnosti a nachází odvahu přiznat si vlastní přešlapy,“ líčí nadšeně pořadatelka Colours Zlata Holušová.

Letos na jaře mu vychází novinkové album Out of the Game, na němž pracoval s producentem Markem Ronsonem (např. Amy Winehousová). Slibují "tanečnější pop s ozvěnou 70. let a Davida Bowieho".

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava jsou k dostání v síti Ticketpro, na e-shopu na http://eshop.colours.cz/ a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1690 Kč platí pro dalších 6000 kusů nebo nejdéle do 31. března 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám