Hlavní obsah

Na CD vycházejí hry Semaforu i Jules Verne

Novinky, Stanislav Dvořák

Známé i neznámé hry Semaforu včetně archívní rarity Sladký život blázna Vincka nebo klasické romány, které napsal Jules Verne, vycházejí v těchto dnech jako audioknihy na CD.

Článek

Tři hry divadla Semafor vycházejí na šesti CD k padesátému výročí této české legendy. První z nich, Člověk z půdy, vlastně nastartovala slávu divadla, Jonáš a tingl-tangl ji ještě rozšířil a jako bonus je v balíčku Sladký život blázna Vincka, nahrávka z roku 1978. Jde o archívní objev Supraphonu, který dosud nikdy nevyšel.

Všechny tři hry mají společného autora příběhu i textu písní Jiřího Suchého. Ferdinand Havlík komponoval hudbu k příběhu blázna Vincka, ostatní hudební kompozice patří Jiřímu Šlitrovi. Několik desetiletí staré záznamy zachycují dobové souznění Suchého a Šlitra.

Jen těžko si lze představit větší klasiku, při vší úctě k Semaforu, než jsou tituly jako Cesta kolem světa za 80 dní, Dva roky prázdnin a Dvacet tisíc mil pod mořem. Mnohokrát vydané a zfilmované romány geniálního fantasty Verna jsou teď k dispozici jako poslechová CD.

Namluvili je nejlepší čeští herci, mezi nimi třeba Viktor Preiss, Jiří Adamíra, Ladislav Mrkvička, Petr Nárožný, Hana Maciuchová, Svatopluk Beneš, Bohumil Švarc, Radoslav Brzobohatý, Jan Schránilec, Otakar Brousek a František Filipovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám