Hlavní obsah

Na Azurovém pobřeží začíná 58. Mezinárodní filmový festival

– CANNES
Právo, Věra Míšková

Slavnostní uvedení francouzského soutěžního filmu Lemming režiséra Dominika Molla zahájí ve středu večer ve festivalovém paláci v Cannes 58. ročník nejprestižnějšího filmového festivalu na světě. Do 22. května se pak na Azurovém pobřeží utká o Zlatou palmu a další festivalové ceny 21 soutěžních filmů mnoha vynikajících tvůrců.

Článek

Porotě letos předsedá režisér Emir Kusturica, který sám soutěžil v Cannes již čtyřikrát (naposledy loni s filmem Život je zázrak) a třikrát z toho byl oceněn: Zlatou palmu dostaly filmy Otec na služební cestě a Underground a cenu za režii Dům k pověšení. Také s prací zdejších porot už má Kusturica zkušenosti, v roce 1993 byl členem hlavní poroty, o deset let později předsedal porotě krátkých filmů.

K nejočekávanějším filmům soutěže patří Sin City režisérů Franka Millera a Roberta Rodrigueze, kde hrají Bruce Willlis, Benicio Del Torro, Mickey Rourke, Clive Owen a který bude o necelé dva měsíce později zakončovat festival karlovarský.

Už před začátkem je patrné, že se canneský festival po loňském poněkud experimentálnějším ročníku vrací k velkým jménům současné kinematografie. Znovu přijedou filmaři, kteří mnohdy právě tady získali první ostruhy. Právě letošní kolekce je co do jmen tak silná, že - pokud se všem zadařilo tak, jak to umějí - by mohli mít festivaloví diváci řádku silných zážitků a porota dost těžkou práci.

Trier, Jarmusch i Wenders

Nový film představí například dánský režisér Lars von Trier, který bude v Cannes pooosmé a odvezl si už odtud Cenu poroty za film Evropa, Grand prix za Prolomit vlny a Zlatou palmu za Tanec v temnotách. Předloni tu představil formálně velmi pozoruhodný experiment Dogville, letos přijíždí s filmem Manderlay, který na něj do určité míry (ovšem bez Nicole Kidmanové) navazuje.

Dva Kanaďané a dvě zvučná jména: "krvavý král" David Cronenberg přiveze film A History of violence (Historie násilí) s Viggem Mortensenem v hlavní roli, poetičtější Atom Egoyan bude soutěžit s filmem Where the Truth Lies (Kde pravda lže), v němž uvidíme Kevina Bacona a Colina Firthe. Michael Haneke, který tu před lety šokoval Pianistkou, přiveze Caché, režisér Gus van Sant, který předloni vyhrál s Elephantem, bude soutěžit se svým novým filmem Last Days (Poslední dny).

Američan Jim Jarmusch přijede se snímkem Broken Flowers (Zlomené květy) a s ním by mohla přijet i hvězdná herecká sestava: ve filmu hraje Sharon Stoneová, Bill Murray, Jessica Langeová, Julie Delphyová. Jessica Langeová hraje také v novém filmu Němce Wima Wenderse Don't Come Knocking (Nepřicházej klepat), spolu s ním v něm uvidíme Sama Sheparda a Tima Rotha. Z Belgie přijedou bratři Jean-Pierre a Luc Dardennovi, kteří tu v roce 1999 vyhráli Zlatou palmu s filmem Rosetta a letos se budou o přízeň poroty ucházet filmem L"Enfant (Dítě). Svou režisérskou prvotinu The Three Burials of Melquiades Estrada (Tři pohřby M. E.) má v hlavní soutěži americký herec Tommy Lee Jones.

České filmy jen na trhu

Desítky dalších filmů budou předvedeny v dalších sekcích festivalu a stovky v jeho komerční části. Jedině v té dojde i na českou kinematografii - do oficiálního programu festivalu se opět žádný z českých filmů nedostal.

Na trhu se budou prezentovat Sametoví vrazi, Román pro ženy, Horem pádem a Král zlodějů. Podruhé bude mít na canneském festivalu svůj stánek (společný se Slováky a Poláky) České filmové centrum, kde mimo jiné představí režisér Jiří Menzel mezinárodní filmové veřejnosti svůj chystaný projekt Obsluhoval jsem anglického krále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám