Hlavní obsah

Muzikál Cats už má své hvězdné obsazení

Novinky, Andrea Votrubová
PRAHA

Hlavní role koček české verze slavného muzikálu autorů A. L. Webera a T. S. Eliota ztvární Yvetta Blanarovičová, Daniela Šinkorová či Filip Gondolán. Na čtvrteční tiskové konferenci to spolu s představením makety scény ve tvaru půdy starého londýnského domu oznámil producent Stanislav Aubrecht. Kočičí entrée proběhne v Divadle Milénium letos v říjnu.

Foto: Ludmila Brousilová

Ilustrativní obrázek Mateřská škola Horní Lideč

Článek

Přestože si muzikál Cats odbyl světovou premiéru v londýnském West Endu již v roce 1981, kočičí show si od té doby získalo publikum po celém světě a nic nenasvědčuje tomu, že by jeho popularita měla klesat. Česko se letos stane již dvacátou sedmou zemí, v níž se Cats představí.

Díky interpretační volnosti, kterou režisérovi Ondřeji Havelkovi slíbili londýnští majitelé práv na muzikál, se tuzemské šelmy budou scházet místo na smetišti v půdních prostorech starého domu. Tomu autoři scény Václav Mikule a Michal Syrový přizpůsobili i vzhled jeviště, které se díky spojení s hledištěm do jednoho prostoru promění v teátrum s přímou účastí diváků.

Všech 35 protagonistů londýnských koček již celý měsíc prochází náročnou pohybovou a hlasovou přípravou podle choreografie Pavla Strouhala. Konkurz na kočku číslo jedna vyhrála Yvetta Blanarovičová a pod jménem Grizabella si zazpívá také nejznámější song muzikálu Memory. Český text písňového repertoáru je dílem Michaela Prostějovského.

Další z koček ztvární držitelka Ceny Thalie za rok 2002 Daniela Šinkorová. Ta muzikál zhodnotila jako nejnáročnější na světě. "Těžká je nejen pohybová průprava, která zahrnuje balet, step i posilování. Je potřeba pamatovat si obrovské množství prvků. Kromě toho člověk vlastně není na tři hodiny člověkem, ale kočkou. To obnáší úplně jiný výrazový rejstřík a gesta, než jsem dosud používala," uvedla Šinkorová a dodala, že k opravdu dokonalému zdání autentičnosti se herci inspirují právě přímým kontaktem s domácími mazlíčky.   

"Fakt, že trámy budou duté, pak dá inscenátorům šanci nepozorovaných přesunů a zjevení koček na nečekaných místech," dodal producent Stanislav Aubrecht. Na definitivní schválení celkové režijní koncepce Koček londýnskou centrálou organizátoři muzikálu ještě čekají.

Reklama

Výběr článků

Načítám