Hlavní obsah

Muži v říji: příjemná, lehce uspávající komedie o malosti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Robert Sedláček se proslavil dramatem Pravidla lži (2006). V Mužích v říji přeskočil na spíše komediální rovinu, ale stejně lze vycítit, že filmem chce něco řešit. Pokud by trochu přidal na tempu a občas něco vystřihnul, mohla to být dokonalá komedie. I takhle je ale slušná.

Článek

Muži v říji se odehrávají ve vesnici Mouřínov, která nutně potřebuje novou silnici. Místní starosta proto upřede geniální plán, jak získat přízeň samotného premiéra. Pozve ho na mezinárodní soutěž ve vábení jelenů a premiér skutečně přijede, opije se a silnici v podstatě slíbí. Místo zpěvačky Csákové mu sice podstrčí transvestitu, ale tak už to v malých poměrech chodí.

Silnou zbraní filmu je inteligentní podpovrchový humor, zhusta založený na pocitu trapnosti. Obyvatelé vesnice totiž trpí různými komplexy a spory, navzájem se urážejí a každý něco na někoho ví. V podstatě se ale mají rádi, protože se potřebují.

Pravda, mnozí zahraniční i čeští (Forman) režiséři tuhle trapnost využívají lépe a dokážou různé situace fantasticky vygradovat, což Sedláček moc nedělá, ale i tak vyvolává mírný úsměv.

Mnoho figurek a drobných epizod

Talentovaný režisér však v jednom ohledu film neukočíroval a sice v soustředění se na jednu věc, nebo chcete-li v "tahu na branku." Muži v říji se totiž chvílemi ztrácejí ve veselém idylickém figurkářství a divák pocítí hluchá místa.

Je tu asi příliš mnoho postav a různých epizodek a některé delší scény bez svižného střihu opravdu uspávají. Na druhou stranu je jasné, že jistá zdlouhavost mohla být uměleckým záměrem, protože režisér chtěl vystihnout nehybnou atmosféru totálního zapadákova, za kterého už nevede ani silnice.

Plusem je, že v tomto filmu všichni slušně hrají a nesklouzávají ve stupidní troškovskou frašku, i když málokdo uvízne v paměti jako výraznější osobnost. Také proto, že nikdo není hlavním hrdinou, výkony herců jako jsou Eva Vrbková, Jaromír Dulava, Pavel Zedníček, Jaroslav Plesl, Jaromír Hanzlík, Marta Vančurová nebo Jiří Lábus splývají.

Kouzelný je ovšem muzikant, básník a výtvarník Petr Váša v roli obecního blázna, který pobíhá se svým půvabným afro účesem, s šíleným výrazem ve tváři mele různé citáty a občas vesničanům něco provede. Jeho anabáze s ukradenou cedulí nebo fyzické napadení pouťového siláka, který si říká Železný Zekon, patří k nejlepším fórům v této místy až příliš poklidné komedii.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám