Hlavní obsah

Muž objevil předchůdce Mickey Mouse, jeden z nejstarších animáků světa

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonec Yasushi Watanabe si až po 70 letech všiml, že ve své sbírce starých filmů má jeden ze ztracených pokladů od Disneyho. Jde o 90 let starý krátký film o králíku Oswaldovi, který je předchůdcem Mickey Mouse.

Foto: Profimedia.cz

Králík Oswald

Článek

Yasushi Watanabe film koupil už před 70 lety ve městě Osaka, ale nevěděl přesně, o co jde. Stál ho asi 4 dolary. Když si přečetl knihu od odborníka na disneyovky Davida Bosserta, zjistil, že má ztracený vzácný film ze série o Oswaldovi celou dobu doma.

„Byl jsem Disneyho fanda mnoho let, tak jsem rád, že jsem v tom mohl hrát roli,“ řekl japonský stařec novinářům.

Film nazvaný Neck 'n' Neck měl původně 5 minut, ale byl zkrácen na dvě minuty. Nyní byl umístěn do Kobe Planet Film Archive, což je jeden z největších soukromých filmových archivů, obsahuje asi 16 000 titulů.

Postavičku králíka Oswalda vytvořili Walt Disney a Ub Iwerks v roce 1927 a byla docela úspěšná. Jenže o rok později se dostal Disney do právního sporu s Charlesem Mintzem, který s postavičkou odešel do Universalu. Tehdy se Walt Disney rozhodl, že musí vymslet novou postavu, na kterou bude mít práva jen on, a tak vznikl Mickey Mouse.

Další film s králíkem Oswaldem byl nalezen už v roce 2015 v Britském filmovém institutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám