Hlavní obsah

Multikinům loni vzrostly tržby na rekordních 942 miliónů

Češi loni v pokladnách 19 tuzemských multikin utratili za vstupenky na filmová představení rekordních 942 miliónů korun, což ve srovnání s rokem 2006 bylo bezmála o 155 miliónů korun více. Počet návštěvníků multikin loni vzrostl ze 6,95 miliónu v roce 2006 na 8,2 miliónu.

Článek

Podíl multikin na celkové návštěvnosti biografů se loni zvýšil zhruba o 3,5 procentního bodu na 63,8 procenta a na tržbách o tři procentní body na 78,5 procenta. Kvůli moderním multiplexům již v řadě měst a obcí přestala promítat původní kina.

Podle statistik, které na svých internetových stránkách zveřejnila Unie filmových distributorů, loni v Česku nebylo otevřeno ani jedno nové multikino, tržby 19 multiplexů přesto vzrostly bezmála o 20 procent. Loňský rok byl totiž pro kina velmi příznivý a jejich celkové tržby díky výrazně vyšší návštěvnosti vzrostly o 156,7 miliónu korun na 1,2 miliardy korun. Hlavní podíl na růstu tržeb měla právě multikina, v jejichž pokladnách skončilo o 155 miliónů korun více než v roce 2006.

Na konci loňského roku 19 multikin disponovalo 165 promítacími sály, ve kterých bylo 32 568 sedadel, a další multiplexy se budou v Česku stavět. Firmy mají namířeno hlavně do krajských měst, protože 11 z 19 tuzemských multikin nyní funguje v Praze. Například společnost CineStar, která loni provozovala multikina v Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Plzni a Pardubicích, letos v lednu zprovoznila nový multiplex v Mladé Boleslavi. "Další připravované projekty jsou v Liberci, Ústí nad Labem a Jihlavě," uvedlo vedení CineStar svých internetových stránkách.

Konkurenční společnost Cinema City letos otevře nové multikino s osmi sály v Pardubicích, kde již funguje multiplex CineStar. "Bude to hodně těžký konkurenční boj," komentoval plány Cinema City ředitel pardubického CineStar Petr Provazník.

Tradiční kina krachují

Kvůli multikinům již ukončilo provoz mnoho původních kin. Například poslední klasické kino v Pardubicích nevydrželo konkurenci nového multikina CineStar a v závěru loňského roku skončilo. "Multikino nás zabilo. Museli jsme skončit pro naprostý nezájem lidí," řekl provozovatel kina v pardubickém kulturním domě Dukla Marek Hájek. Například na Svěrákovy Vratné lahve přišlo podle něj do kina nejvíce 40 lidí a na Harryho Pottera jen osm diváků. Naproti tomu pardubické multikino, které disponuje šesti sály, navštívilo za první rok jeho provozu téměř čtvrt miliónu lidí.

Podobná situace je v Olomouci, kde nyní funguje již pouze jeden původní biograf, a to kino Metropol. Kina Lípa a Central byla předloni uzavřena krátce po otevření nového multikina CineStar na okraji města. Kvůli propadu návštěvnosti a tržeb začal provoz posledního kina Metropol dotovat olomoucký magistrát. Mnohá města hledají pro uzavřená kina nové využití. Například z mladoboleslavského kina Forum se po lednovém otevření multiplexu CineStar stane tančírna.

Přehled multikin v ČR

Palace Cinemas Olympia Brno

Palace Cinemas Park Hostivař Praha

Palace Cinemas Slovanský dům Praha

Village Cinemas Centrum Černý most Praha

Intersonic E. Ládví Praha

Kino 2005 Galaxie Praha

Palace Cinemas Velký Špalíček Brno

CineStar OC Futurum Hradec Králové

Palace Cinemas OC Nový Smíchov Praha

CineStar OC Futurum Ostrava

CineStar OC Čtyři Dvory České Budějovice

Village Cinemas Anděl City Praha

Palace Cinemas OC Letňany Praha

IT Czech cinemas CinemaCity Metropole Zličín Praha

IT Czech cinemas CinemaCity OC Flora Praha

CineStar Olomouc City Olomouc

IT Czech cinemas CinemaCity NovoPlaza Praha

CineStar Olympia Plzeň

CineStar OC Grand Pardubice

CineStar CineStar (Bondy Centrum) Mladá Boleslav

Některá kina ale konkurenci moderních multiplexů úspěšně čelí tím, že promítají umělecké snímky. Například artkino Centrál v Hradci Králové loni navštívilo rekordních 56 000 diváků, což bylo zhruba o 9200 lidí více než v roce 2006. Centrál je kromě multikina CineStar posledním fungujícím kinem v Hradci králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám