Hlavní obsah

Mozart jako meteor

Celé Rakousko o víkendu žilo oslavami 250. výročí narození hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Ve Vídni byly uvedeny opery Figarova svatba, Kouzelná flétna a Idomeneo, v Salcburku, kde se Mozart narodil, v pátek koncertovali Vídeňští filharmonici s řadou exkluzívních hostů.

Článek

"Takový génius jako Mozart nebude, to je prostě jako bum - meteor z vesmíru," řekl na pátečním zahájení oslav v Salcburku slavný rakouský dirigent Nikolaus Harnoncourt. Dále si posteskl, jak dnes útržky Mozartovy hudby zneužívá reklama. "To je skandál a ostuda," řekl.

V pátek večer zaplavily salcburské staré město tisíce lidí z celého světa. Přijely na velké mozartovské open air. Jen kousek od nich ve stejný okamžik hráli Vídeňští filharmonici. Hvězdně obsazený koncert řídil italský dirigent Riccardo Muti. Na poslední chvíli se kvůli problémům s hlasem musela omluvit sopranistka Renée Flemingová, za kterou zaskočila Cecilia Bartoliová.

Koncert, na němž zazpíval i britský barytonista Thomas Hampson, se stal velkou společenskou událostí. Vedle smetánky se jej zúčastnili i přední evropští politici, kteří do Salcburku přijeli na konferenci The Sound of Europe, aby debatovali o budoucnosti kontinentu. Pokud by se dnes hledal největší Evropan, politici mají jasného favorita - Mozarta. Hudbou dokázal spojit celý kontinent, všude se cítil jako doma a dnes by se prý radoval z rušení evropských hranic.

"Kdo z nás politiků bude za dvě stě padesát let oslavován," zamyslel se na konferenci předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Po bouřlivém potlesku dodal, že právě oslavy Mozartových narozenin dokazují, že kultura je důležitější než politika. Evropa však nedala světu jen Mozarta, ale i Osvětim, připomněl francouzský premiér Dominique de Villepin. V pátek se totiž neslavilo jen Mozartovo výročí - uplynulo také 61 let od osvobození Osvětimi Rudou armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám