Hlavní obsah

Místo StarDance budou diváci ČT vybírat nejoblíbenější knihu

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyři velké zábavné sobotní večery nazvané Kniha mého srdce připravuje na jaro a září Česká televize místo StarDance, které letos vysílat nebude. Diváci budou volit v anketě nejmilejší a neoblíbenější knihu.

Článek

"Myslím, že jde o zábavný program, který do ČT právem patři, protože informuje, vzdělává a baví,“ uvedla na středeční prezentaci programová ředitelka ČT Kateřina Fričová. Jako průvodce pořadem, který ČT koupila od BBC (původní název The Big Read) byl vybrán herec Jaroslav Dušek.

V zahajovacím večeru 4. dubna se kromě informací představí dvacítka různých osobností se svou nabídkou nejmilejší knihy. Diváci pak budou mít asi 14 dní na posílání hlasů po internetu, ale také na hlasovacích lístcích, které nabídne přes 700 knihoven v republice.

"Poté bude zveřejněn žebříček stovky knih, z nich vzejde dvanáctka finálových a v záři se dozvíme, která kniha zvítězila,“ přiblížil pořad šéfdramaturg Centra zábavy ČT Aleš Ulm.

Volit se bude pouze z beletrie, vyloučeny jsou divadelní hry, povídky či odborné knihy. Večery doplní v neděli na ČT dvojce šest dokumentů. Na pořadu se podílí také Český rozhlas 2–Praha, Svaz českých knihkupců a nakladatelů a Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČT.

"Jako stoupl po StarDance zájem o taneční kurzy, přáli bychom si, aby lidé chodili více do knihoven,“ podotkl Ulm. Přítomní zástupci knihovníků ale oponovali, že lidé do knihoven stále chodí v hojném počtu, a to i děti a mládež, o kterých se tvrdí, že nečtou a jen vysedávají u televize a počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám