Hlavní obsah

Ministr Štěpánek odvolal šéfa Národního divadla

PRAHA

Šéf Národního divadla v Praze, Daniel Dvořák, skončil ve své funkci. Odvolal ho ministr kultury Martin Štěpánek. Důvodem jsou výsledky kontroly, kterou v Národním divadle ministerstvo provedlo.

Článek

"Ministr kultury nemohl ponechat bez řešení závažná pochybení, k nimž v této příspěvkové organizaci docházelo," řekla mluvčí ministerstva Ludmila Kadrnková. Nový šéf nahradí Dvořáka už ve středu, jeho jméno Štěpánek sdělí zřejmě až zítra.

 Dvořák řekl, že pro odvolání by měl mít ministr mnohem závažnější důvody. "Odmítám takový způsob jednání. Ani Vítězslav Jandák, stejně jako jeho nástupce, nebyli ani jednou z titulu své funkce v Národním divadle. Martin Štěpánek se se mnou nesetkal, žádná jednání jsme spolu nevedli," komentoval Daniel Dvořák své odvolání. Provozní i hospodářské ukazatele jsou podle něj v pořádku a divadlo za jeho šéfování hospodaří lépe než za jeho předchůdců.

Kontrolu hospodaření v Národním divadle zadal bývalý ministr Vítězslav Jandák. Vedení mělo podle kontroly například porušovat zákon o účetnicví a s penězi dobře nehospodařilo. Divadlo například vydalo za rekonstrukci toalet u prezidentské lóže téměř milión korun. Jandák po kontrole vzal Dvořákovi odměny.

Jandák řekl, že po svém odchodu z postu šéfa resortu kultury se bude snažit, aby jeho nástupce, v tomto případě Štěpánek, Dvořáka odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám