Hlavní obsah

Miketa o cestách na Měsíc i plánu odstřelit asteroid

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po knihách Smart revoluce nebo Češi znovu dobývají vesmír věnovaných moderním technologiím i podílu více než čtyřiceti českých firem a dvou desítek českých výzkumných ústavů a vysokých škol na kosmických projektech Evropské kosmické agentury pohlédl novinář Kamil Miketa znovu do vesmíru.

Foto: Mladá fronta

Obal knihy

Článek

Publikace Vůně Měsíce (Mladá fronta, 262 stran) připomíná dějinné cesty amerických astronautů na další nebeské těleso i reálnou českou stopu nejen na úspěchu projektu Apollo, ale i současné naše aktivity při zkoumání vesmíru. Autor zdůrazňuje, že jakkoliv měl celý počítačový systém na palubě Apolla 11, z něhož se Neil Armstrong a Buzz Aldrin dostali na měsíční povrch, kapacitu dnešní průměrné automatické pračky, šlo o převratné činy.

V knize jsou připomínky projevu J. F. Kennedyho o gigantickém plánu přes podíl německého nacistického konstruktéra, člena NSDAP i SS Wernhera von Brauna na amerických raketách, inspiraci a zkušenost českého vynálezce Ludvíka Očenáška odpalujícího na pražské Bílé Hoře rakety nad mraky, po zkušenost Eugena Cernana, posledního muže procházejícího se v roce 1972 po Měsíci.

A to vše vrcholí podílem českých mozků a rukou na pomyslném Armagedonu, kdy mise s názvem Hera má v roce 2022 prozkoumat následky záměrné srážky americké sondy s binárním asteroidem Didymos a Didymoon. Zjištěné poznatky mají v budoucnu vědcům pomoci odklonit potenciálně nebezpečné objekty hrozící srážkou se Zemí.

Je to dobrodružné čtení plné nových poznatků ze druhé poloviny minulého století i ze současného světa s mnoha jmény a příběhy jejich nositelů na rodné planetě i ve vesmíru. A s nepřeberným množstvím unikátních fotografií, které získal autor i nakladatelství z americké NASA.

Čtenář tak může znovu prožívat chvíle, kdy miliony diváků na celém světě bez dechu sledovaly kroky astronautů na jiném nebeském tělese, i jít s dalšími průkopníky vědeckých, technických a dalších poznatků do sfér, o nichž se lidstvu ještě před nedávnem ani nesnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám