Hlavní obsah

Mick Jagger dostane vázu od Šípka

Novinky, Peter Kováč, Pavel Blažek, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dárek pro Micka Jaggera se jmenuje velká váza, kterou navrhl český sklářský výtvarník a architekt Bořek Šípek. Podle informací Práva jde o onen utajený dárek, který v sobotu předá zpěvákovi Jaggerovi k 60. narozeninám Václav Havel se svojí chotí Dagmar.

Článek

V Šípkově pražské galerii Arzenal najdou diváci i speciální expozici k poctě skupiny Rolling Stones. Vystaveny tu jsou fotografie skupiny od nizozemského fotografa Antona Corbijna a dokumentární snímky zachycující předchozí setkání Havla s Jaggerem.

Šípek je blízkým přítelem Václava Havla. Na jeho přímou zakázku dělal i řadu architektonických a dekorativních úprav na Pražské hradě. Že si Havel jako dárek pro Jaggera vybral právě Šípkovo dílo tedy není náhoda. Šípek navíc připravil i limitovanou sérii 21 kusů vázy nazvané Rolling Stones, která se v Arzenalu prodává.

Záchranka mimo hru

Nedělní koncert britské skupiny Rolling Stones v Praze 7 na Letenské pláni nebude zajišťovat pražská záchranka. A to ani v tisku zmiňovanými osmi sanitkami s personálem, ani povoláním zdravotníků a lékařů do mimořádné služby.

"Nejsou pravdivé zprávy, že na koncertu bude připraveno zajišťovat bezpečnost diváků osm sanitek. Nikdo z organizátorů koncertu nás nekontaktoval. Akce prý bude zdravotnicky zajištěna na komerční bázi soukromou firmou. Pražská záchranná služba není tak bohatá, aby si mohla dovolit povolat do mimořádné služby zdravotník a lékaře za jejichž práci dostane zaplaceno někdo jiný," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř.

Záchranka není seznámena ani s počty návštěvníků, ani s časovým plánem akce. "V oblasti prevence zdravotních komplikací návštěvníků nemůžeme udělat nic. Neznáme ani počet zdravotnického personálu oné firmy, ani technické prostředky, které mají k dispozici," zdůraznil mluvčí v reakci na mediální vyjádření organizátora koncertu Roberta Porkerta.

Ten uvedl, že při zdravotnickém zajištění účastníků koncertu pořadatelé využijí služeb soukromých firem. "Záchranku může pouze mrzet, že její služby nevyužíváme," řekl Porkert na adresu pražské záchranky, jejíž činnost je financována z městské pokladny, do které směřují i příjmy záchranky.

Obchodníci chystají zásoby

Na desetitisíce návštěvníků koncertu se připravují letenští obchodníci. Supermarket na Letenském náměstí kvůli Rolling Stones prodloužil otvírací dobu o dvě hodiny. V neděli skončí ve 21 namísto v 19 hodin. Už několik dní do něj ze skladu přivážejí objednané palety s nápoji, bagetami a dalšími potravinami navíc.

Supermarket patří k největším v okolí a všichni, kteří půjdou na Letenskou pláň pěšky ze Strossmayerova náměstí, musí projít kolem. "Nebojím se, že bychom to nezvládli, myslím, že větší část lidí půjde od Hradčanské, takže sem nepřijdou najednou," řekl vedoucí Roman Faltis. Podle dřívějších zkušeností očekává, že tržba stoupne zhruba o 30%: "Bylo by to určitě mnohem víc, jenže místní zákazníci si pro tentokrát víkendový nákup jako obvykle odpustí." Řada z místních obyvatel totiž z města před rockem uprchne.

Hotely se plní

Na fanoušky Stounů se těší také pražští hoteliéři. Čtyřhvězdičkový Parkhotel ve Veletržní ulici poblíž Letenské pláně má zcela plno. Podle informací Práva se nejméně v polovině z 237 pokojů ubytují právě lidé, kteří jdou na Rolling Stones. Většinou přijeli z Německa, mizivé procento tvoří Češi. "Ne, ceny jsme kvůli tomu určitě nezvedali. Jsou obvyklé, jako míváme v červenci," uvedla recepční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám