Hlavní obsah

Michal Hrůza bude koncertovat už na jaře, možná navštíví i Jizerskou padesátku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Michal Hrůza byl v letošním roce jedním z největších smolařů české kulturní scény. Po vážném zranění se ale jeho stav zásadně zlepšuje, na jaře vyjede na turné a 11. ledna možná přijede povzbudit účastníky své oblíbené Jizerské padesátky.

Foto: Universal Music

Michal Hrůza se přišel podívat na prosincové natáčení klipu k písni Sněhulák.

Článek

Rok 2014 měl přitom být jeho umělecky nejlepší. Písnička Zakázané uvolnění ze stejnojmenného Hřebejkova filmu se stala hitem už na jaře. Avizovala vydání nového alba Den, které je nesporně nejpovedenějším v Hrůzově sólové diskografii. Navíc se jeho koncertní kalendář zaplnil spoustou akcí a na letních festivalech měl být hvězdou.

Na jednom z nich, na Colours of Ostrava, byl ale 17. července časně ráno brutálně fyzicky napaden dvojicí mladíků. Zranění hlavy a mozku byla tak vážná, že několik dnů bojoval o život. Podrobil se operaci, následovalo další léčení a rehabilitace.

Již v polovině prosince ovšem oznámil návrat na pódia. Příští rok vystoupí na několika studentských majálesech, konkrétně 1. května v Praze, 7. května v Brně a 24. května v Hradci Králové.

„Už nějaký čas s kapelou pilně zkoušíme a ze sebe i z nejbližšího okolí cítíme, že to funguje. Snad mi paměť bude na majálesech sloužit, a pokud ne, tak mi pomůže publikum,“ řekl o plánovaných vystoupeních Hrůza.

Koncerty na majálesech ale nebudou jeho první. V lednu budou oznámeny termíny takzvaného návratového turné, které se uskuteční v březnu a dubnu 2015. Michal Hrůza nyní na zkouškách zvládá odzpívat i odehrát již v podstatě celý koncertní program. Stále je sice v péči lékařů, ale Martina Tůmová, jeho manažerka, Právu prozradila, že se jeho stav výrazně zlepšuje.

Hrůza byl také tradičním účastníkem lyžařského běžeckého závodu Jizerská padesátka. V příštím roce se ho sice nezúčastní jako sportovec, pořadateli na něj ovšem pozván byl a je pravděpodobné, že ho přijede podpořit.

O Jizerské padesátce je také chystaný film, který natočí režisér Vojtěch Kotek s producentem Danem Strejcem. Hrůza jimi byl osloven, aby pro snímek napsal titulní písničku. Tím by se protáhla spolupráce Kotka s Hrůzou, která začala natočením videoklipu ke skladbě Sněhulák. Uveden byl nedávno a ani Hrůza, ani žádný jiný člen jeho kapely Hrůzy se v něm neobjevuje.

Michal Hrůza tedy prožil dramatický rok. Zprávy o jeho lepšícím se zdravotním stavu a plánech nicméně dávají tušit, že ten příští by pro něj měl být mnohem šťastnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám