Hlavní obsah

Michael Stipe o nedělním koncertu R.E.M.

Novinky,

Americká skupina R.E.M. vystoupí 23. ledna ve vyprodané pražské Sazka Areně, v rámci turné k loňskému albu Around The Sun, které začalo 11. ledna v Marseille. Koncert zahájí lotyšská skupina Brainstorm, která se ve stejné roli představila už před Rolling Stones. O koncertu jsme mluvili se zpěvákem R.E.M. Michaelem Stipem.

Foto: Josef Vrážel

Sněžná děla se ve Ski areálu Razula rozjela v noci na úterý.

Článek

Co bude hrát, převážně nové písně?

Repertoár přinese průřez celou naší kariérou od první desky až do současnosti. Písně z nového alba budou početněji zastoupené, protože je nás hodně baví hrát. Vyznívají velmi dobře, což ukázaly už koncerty na podporu Kerryho Vote For Change. Lidé na ně živě reagovali. Ale vedle nich zahrajeme i sedm osm skladeb, které vznikly ve stejné době, kdy jsme psali album, ale nedostaly se na něj.

Liší se nějak koncertní podoba písní od studiové, třeba tím, že by se v nich objevil prostor pro improvizaci?

Písně jsou hodně zafixované, i když v detailech se mohou večer od večera lišit. Improvizaci spíše uplatňujeme, když na nich pracujeme. Některé písně ovšem hrajeme v odlišné podobě, než v jaké jsou na desce. To platí zejména o skladbách z alba Up, kde bylo hodně elektroniky.  Když se připravujeme na turné, hledáme optimální podobu písní.

Doplníte písně nějakou show?

Je to nedílná součást koncertu, kterou neopomíjíme.

Myslíte si, že je nové písně se silnými texty potřebují? Podle mne by klidně mohly být hrané jen na akustické kytary, aniž by jim to ubralo na působivosti.

S tím souhlasím, ovšem velké rockové koncerty mají své zákonitosti, není to vystoupení v klubu. Lidé na nich hledají více než samotnou hudbu, je potřeba je oslovit všemi způsoby, které spolu souzní. Proto mám rád, když koncerty vycházejí na DVD. Baví mě však pracovat i na videoklipech, protože mohou podtrhnout ideu a náladu písní.

K rockovým písní patří, že nesou poselství. Myslíte si, že je lidé od populární hudby ještě očekávají?

I když pro mladé posluchače představuje hudba především zábavu, mám zkušenosti, že pro ně většinou znamená více. Zajímají je texty a to, co v nich říkáme. Dokáží poselství v písních najít, i když na koncerty nepřicházejí kvůli němu.

Zmiňoval jste koncerty na podporu demokratického kandidáta na amerického prezidenta Johna Kerryho v rámci iniciativy  Vote For Change. Na nich jste vystupovali s Bruce Springsteenem. Jaké to bylo?

Skvělé. Je fascinující sledovat, jak písně hraje, jak je umí podat. Springsteen je skutečná osobnost, jedna z nejvýraznějších, jakou znám. Bylo to jako se pohybovat  okolo ohniska.

Myslíte, že jste se od něj něco naučili?

Jistě. On je velmi dobrý a od takovýchto lidí se vždy můžete něco naučit.

Podporovali jste Kerryho. Jak vám bylo, když vyhrál Bush a došlo vám, že vše zůstane při starém?

V první chvíli samozřejmě přišlo zklamáni, všichni jsme doufali, že Bush podruhé nevyhraje, přáli jsme si to, ale co můžeme dělat. Osobně z výsledků voleb nemám dobrý pocit, protože se domnívám, že Amerika skutečně potřebovala změnu v čele. Ale nemyslím si, že situace je stále stejná - už proto, že volby zaktivizovaly lidi. Sami jsme viděli, že změnu chtějí a jsou pro ni ochotní něco udělat, takže to rozhodně nebudou čtyři stejné roky.

Ovlivní tyto hořké pocity vaše nové písně?

O tom nemám zatím představu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám