Hlavní obsah

Michael M. Kaiser ukáže cestu k vedení úspěšných kulturních projektů

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cultural Leadership Summit - Vedení úspěšných kulturních projektů ve 21. století, tak se jmenuje čtyřdenní konference, která předchází festivalu Dvořákova Praha. Uskuteční se v Sukově síni pražského Rudolfina 3. až 6. září 2016. Připravila ji Akademie klasické hudby, pořadatel festivalu Dvořákova Praha, ve spolupráci s mecenášem Karlem Komárkem, americkým DeVos Institute of Arts Management at the University of Maryland, Velvyslanectvím USA v Praze a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Foto: archív Cultural Leadership Summit

Michael M. Kaiser přijede do Prahy na konferenci.

Článek

Konference je určena zejména manažerům kulturních a uměleckých organizací, odborné veřejnosti, ale také umělcům či zástupcům státní správy a samosprávy, v jejichž gesci je podpora a financování kultury. Na konferenci získají od světově uznávaných odborníků četné cenné impulzy a návody pro další rozvoj v oblasti strategického a uměleckého plánování, fundraisingu a marketingu.

Konferenci otevře předseda DeVos Institute Michael M. Kaiser, mezinárodně respektovaný expert v oblasti moderního kulturního managementu. Michael M. Kaiser, který kromě úspěšného vedení Kennedyho centra a DeVos Institutu stál za ekonomickou i uměleckou revitalizací řady prestižních institucí (Royal Opera House v Londýně, American Ballet Theatre, Alvin Ailey American Dance Theater nebo Kansas City Ballet). List Chicago Tribune ho nazývá „The Turnaround King“ čili král změny k lepšímu.

Kaiser říká: „Umělecké organizace na celém světě jsou vystaveny změnám a výzvám, které s sebou přináší jednadvacáté století, jako jsou například nástup internetu, oslabení nahrávacího průmyslu, ekonomická nestabilita a oslabení státní podpory kultury. Aby přežily, musí kulturní organizace odolat pokušení omezovat rozsah a ambice svého programu. Namísto toho se musí zaměřit na marketing a nosný program, který zaujme publikum a povzbudí soukromý sektor k větší podpoře.“

Karel Komárek, dlouholetý podporovatel festivalu Dvořákova Praha, spatřuje v této konferenci hlubší smysl. „Chci aktivně přispět k široké diskuzi o vícezdrojovém financování kultury. V České republice v oblasti kultury, na rozdíl od vyspělých západních zemí, totiž stále chybí stabilní a hlavně předvídatelný tok finančních prostředků z více zdrojů. A to je téma, které bych rád pomohl touto akcí odstartovat. Nejde o podporu jednotlivých projektů, které mají v daný okamžik tu silnější, tu slabší finanční zázemí, ale jde především o vybudování stabilního a dlouhodobě udržitelného systému,“ říká.

Inspirativní setkání

Stáž ve washingtonském Kennedyho centru za vedení Michaela M. Kaisera absolvoval také současný umělecký ředitel festivalu Dvořákova Praha Marek Vrabec. Svůj roční studijní pobyt zúročil posléze například při organizaci festivalu Struny podzimu či při organizaci donátorských galavečerů pro Struny podzimu.

„Setkání s osobností Michaela M. Kaisera bylo nejinspirativnější setkání, které mě v mém dospělém profesionálním životě potkalo. Je výjimečný i tím, že své analytické myšlení a talent geniálního impresária a stratéga v jedné osobě otevřeně sdílí s uměleckými manažery po celém světě. Věřím, že díky každoročnímu Cultural Leadership Summitu budou mít nyní ke zkušenostem arts manažerů DeVos Instututu přístup také špičkoví domácí manažeři.“

DeVos Institut pomohl k úspěšnému vzniku či nastartování nové éry tisícovky kulturních institucí z více než 80 zemí po celém světě. Cultural Leadership Summit - Vedení úspěšných kulturních projektů ve 21. století je počátek nové tradice pro vzdělávání kulturních manažerů v České republice.

Registrace na konferenci byla zahájena dnešním dnem na internetových stránkách www.dvorakovapraha.cz/vzdelavani . Registrační poplatek je 2000 Kč. Registrace je možná do 31. července 2016 nebo do vyčerpání kapacity prostor. Případné navýšení míst je možné po uzavření registrací od 15. 8. 2016. Konference bude simultánně tlumočena.

Reklama

Výběr článků

Načítám