Hlavní obsah

Menzelův Anglický král se utká o cenu evropských filmových fandů

Snímek Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále je mezi 11 filmy nominovanými na Cenu publika Evropské filmové akademie (EFA). Fanoušci z celé Evropy budou na internetu moci od soboty 1. září rozhodovat o svém letošním nejoblíbenějším filmu. Mezi dalšími snímky jsou například Parfém: Příběh vraha, Královna nebo životopisný film Edith Piaf o legendární francouzské šansoniérce. Hlasování skončí 31. října.

Článek

Evropské filmové ceny v různých kategoriích budou udělovány v Berlíně 1. prosince. "Každé uvedení českého filmu mimo území České republiky je pro mne dobré znamení, že je o český film zájem. Filmy mají překračovat hranice. A pokud se film Obsluhoval jsem anglického krále zalíbí evropským divákům, pomůže to filmové tvorbě v Čechách," uvedl ve čtvrtek Menzel v tiskové zprávě. Je právě v Budapešti, kde jeho "anglický král" zahajoval Svátky filmu.

"Projekce byla velice úspěšná, tiskové konference se zúčastnilo snad 150 novinářů a další promítání 'anglického krále' jsou týden dopředu vyprodána," řekl Menzel. To, že se tento jeho film dostal do nominací na Cenu publika Evropské filmové akademie, ho těší. "Evropský film má držet pospolu. Jako zakladatel Evropské filmové akademie vítám její snahu o popularizaci evropské tvorby. Jsem rád, že se v souvislosti s ní opět mluví o českém filmu, protože každý jeho úspěch je zároveň úspěchem všech ostatních českých filmů. Dělá mi to radost," řekl Menzel.

Evropská filmová akademie každý rok umožňuje filmovým fanouškům z celé Evropy vybrat svůj nejoblíbenější film. Hlasovat lze na oficiální stránce www.peopleschoiceaward.org. Nositeli ceny publika minulých let byla například Amélie z Montmartru, Good Bye, Lenin! či Volver Pedra Almódovara.

Evropská filmová cena vznikla v roce 1988 podle vzoru amerického Oscara. Evropská soška představuje dlouhovlasou krásku v šatech posetých "evropskými" hvězdičkami. Ceny se každoročně střídavě udělují v Berlíně a v dalším významném evropském městě. Český film vycházel dosud při udělování evropských filmových cen naprázdno. Do užších nominací se dříve dostal pouze režisér Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám