Hlavní obsah

Meltingpot na Colours of Ostrava buduje prestiž. Mezi světovými osobnostmi už se o něm ví

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí sedmnáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava, který probíhá v Dolní oblasti Vítkovic, je i mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Letos se koná potřetí a pořadatelé na ně pozvali hosty z celého světa. Ti se na besedách setkávají s návštěvníky festivalu a diskutují s nimi.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Petra Hniková je programovou koordinátorkou Meltingpotu.

Článek

„Na programu Meltingpotu pracujeme od loňského srpna. Letos v březnu jsme už ale začali chystat dramaturgickou koncepci na rok 2019,“ řekla Právu programová koordinátorka Meltingpotu Petra Hniková.

Fórum letos představí více než 180 řečníků z pětadvaceti zemí světa. Jsou mezi nimi americký autor fantasy Peter S. Beagle, zpravodaj americké stanice CNN Jim Clansy, ředitelka zpravodajství BBC World News Liz Corbinová, německý lékař a propagátor celostní medicíny Rüdiger Dahlke, indicko-americký kvantový fyzik Amit Goswami, americká kreativní producentka Nathaly Charria a další.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Mezi diskutujícími byla i Američanka Nathaly Charria (vlevo).

„Ve středu měla na Meltingpotu besedovat Ingrid Formanek, producentka pro CNN a zároveň největší expertka na tání ledovců. V úterý ji ale odvolali do Grónska, kde se utrhl obrovský kus ledovce. Omluvila se nám, že kvůli tomu bohužel nedorazí,“ prozradila Hniková.

Zájem je o domácí řečníky a muzikanty

„Meltingpot stále buduje svou značku, ale je na dobré cestě,“ přiblížila Hniková. „Když jsme oslovovali některé řečníky, měli už kladné hodnocení od svých přátel, kteří v Ostravě vystoupili v minulých letech. Díky tomu bylo snazší se s nimi domluvit. Náš úspěch vidíme v tom, že každý, kdo na Meltingpot přijede, si ho chválí a mnozí se k nám chtějí vracet.“

Největší návštěvnost zatím mají na diskuzích české osobnosti, například horolezec Radek Jaroš, zpěvák Vojěch Dyk nebo ekonom Tomáš Sedláček.

„Občas jsme trochu zklamáni diváckou účastí na besedách se zahraničními řečníky. Myslíme si, že máme skvělého hosta a skvělé téma, ale zájem je menší, než jsme čekali. Plný sál však obvykle bývá na muzikantech, kteří hrají na Colours,“ dodala Hniková.

Reklama

Výběr článků

Načítám