Hlavní obsah

Mazaný FFFILM

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes napravím rest z minula (a vůbec své resty, co se českých filmů týče) a podělím se s vámi o své subjektivní důvody, proč Tomáš Hanák jako Phil Marlowe nebyl zdaleka tak vtipný, jak jsem se těšil. Ale zmíním se i o dalších premiérách tohoto týdne, který se z filmového hlediska velmi vydařil. Kašlete na dárky a jděte do kina!

Foto: Milan Haluška

Na místě zasahovala jak speciální pořádková jednotka, tak i dvě sanity záchranářů

Článek

Film Václava Marhoula MAZANÝ FILIP je inzerován jako parodie a vznikl podle stejnojmenného divadelního představení divadla Sklep (které napsal a režíroval také Marhoul). Na tomto místě se sluší podotknout, že jsem to představení nikdy neviděl, ale po shlédnutí filmu mám myslím celkem dobrou představu, jak asi vypadalo, a proč nebyl úplně dobrý nápad ten film natáčet a především natáčet ho takto.

Podle mého názoru je Václav Marhoul: A) Výborný filmový producent, B) o něco horší filmový režisér a C) ještě o něco horší filmový scenárista.

A: (výprava a spol.) Je celkem úžasné sledovat, jaká je u tohoto filmu kamera, kulisy (i digitálně vylepšované), osvětlení, hudba... Jak to všechno sedne profesionálně dohromady způsobem, který pokládáme u hollywoodských filmů za samozřejmý, ale u českých snímků ho dost často nějak "není zapotřebí". Upřímně volám: "Bravo!"

B: (režie) Přes úžasnou (na české poměry) výpravu působí film jako mírně vyšperkovaný záznam divadelního představení. Téměř každá scéna začne "úvodním exteriérovým záběrem" na místo, kde se bude odehrávat, pak se kamera přenese do jedné z místností uvnitř a tam sedí nebo stojí postavy a několik minut si povídají. (V jednu chvíli začnou zpívat a tancovat, ale o to více vynikne statičnost toho, co předchází a následuje.) Herci ve většině případů pouze legračně deklamují, ale většinou nic lepšího dělat nemůžou a může za to bod C:

C: (scénář) To je největší slabina filmu. Znovu opakuji, že jsem původní představení neviděl, ale film opravdu vypadá jako divadelní představení, do kterého je velmi horkou jehlou všito několik čistě filmových gagů a vtípků, které se zbytkem filmu svým absurdním stylem vůbec nekorespondují. Dialogy (zřejmě převzaté ze hry) jsou opravdu "jemnou parodií" detektivek s Philem Marlowem. Tak jemnou, že kdybyste nebyli předem informováni, mohli byste si myslet, že se díváte na nějakou normální Chandlerovku s hodně odbytým scénářem. Málokteré scény ale vzbudí víc než pousmání a když jsem slyšel dvacátou pátou variaci na absurdní monolog titulního hrdiny ve stylu "Byl jsem vyschlej jako potapěč, kterej ležel čtrnáct dní na Sahaře a zapomněl si žínku, takže mu vyschly i bulvy...", nebylo mi už ani k mírnému pousmání. S tímto "jemným humorem" ale kontrastuje "crazy humor" ve stylu bratří Zuckerů. Zatímco hlavní děj a naprostá většina dialogů se nesou přibližně ve stylu chandlerovek, tato atmosféra je s železnou pravidelností bořena vtipy z úplně jiného vesmíru: Například hláškou "Zabili Kennyho, parchanti", ošetřovatelkou nalíčenou přesně jako Nicholsonův Joker, nebo netopýrem, který přeletí před měsícem v úplňku takovým způsobem, že na chvíli vytvoří Batmanovo logo. Je to asi stejně podivné, jako kdyby se v KAŠLU NA LÁSKU jednou za 10 minut objevila vtipná narážka na TERMINÁTORA nebo STAR WARS. Navíc, zatímco bratři Zuckerové předvádějí tyto "blbůstky" většinou v druhém plánu, jako "vedlejší gagy", v MAZANÉM FILIPOVI jsou často dlouhé scény, které existují pouze proto, aby jejich pointou byl podobný vtípek a jinak se v nich nic legračního nestane. Pokud pointu odhadnete dříve, než k ní dojde (což se mi několikrát podařilo), čekají vás dlouhé nudné desítky vteřin, než k ní film doklopýtá.

Když k tomu přičteme ono deklamování zmíněné v bodu B a laciné pitvoření se herců (čehož je trojnásob škoda, protože obsazení je skutečně hvězdné), vyjde nám velmi zdlouhavý film. Před slavnostní premiérou sice Václav Marhoul tvrdil (nevím nakolik žertem), že pomalé tempo filmu je stylovým záměrem, ale v tom případě musím tento záměr označit za od počátku zcestný. Pokud je v celovečerním výpravném filmu stejně života jako v minimalistické divadelní hře, která je jeho předlohou, nepokládám ten film za vydařený...

Premiéry týdne...

Tento týden mají premiéru tři velmi rozdílné filmy, z nichž všechny by se daly označit za "překvapivě dobré":

MASTER & COMMANDER: ODVRÁCENÁ STRANA SVĚTA je drama Petera Weira (režiséra např. skvělé TRUMAN SHOW) o kapitánovi (Russell Crowe) a jeho lodi na počátku 19. století. Na rozdíl od trailerů (které bohapustě lžou) ve filmu nejsou skoro žádné akční scény. Je to ale opravdu dobře natočené drama, které bohužel z komerčního hlediska propadne, protože po reklamách všichni budou očekávat něco mezi OSTROVEM HRDLOŘEZŮ a GLADIÁTOREM na moři. Bohužel... P.S: Ten název se netýká dvou různých lidí. "Master & Commander" je jedna (nepřeložitelná) námořní hodnost.

SPY KIDS 3-D: GAME OVER je třetí díl špionážní sci-fi parodie Roberta Rodrigueze pro mladší nebo infantilní diváky. Tentokrát je ozvláštněný tím, že se z valné části odehrává ve virtuální realitě a v kině k němu dostanete speciální brýle s barevnými skly, jejichž prostřednictvím byste teoreticky měli většinu filmu vidět trojrozměrně. Píšu "teoreticky", protože pokud nosíte brýle a máte astygmatismus nebo podobnou pohlavní chorobu jako já, moc plasticky neuvidíte a bude vás bolet hlava. Přesto je film o něco lepší než druhý díl, celkem věrně vystihuje "mentalitu" hráčů videoher a dočkáte se v něm několika zábavných překvapení ve vedlejších rolích. A Sylvester Stallone v něm  překvapivě legračně hraje padoucha, který má čtyři různé podoby.

A asi největším překvapením je Disneyova rodinná komedie MEZI NÁMI DĚVČATY. Vypráví otřepaný příběh o matce (Jamie Lee Curtisová) a její šestáctileté dceři, které si jedné noci díky kouzlu prohodí těla a pak se to snaží dát do pořádku (a než se jim to podaří, nastává zábava). I když bych dobrovolně na něco takového nikdy nešel, šel jsem na to nedobrovolně a byl jsem opravdu velmi mile překvapen, jak dobře a opravdu zábavně se povedlo tohle otřepané téma zfilmovat.

Ve zkratce...

Filmový skladatel Danny Elfman (dlouholetý spolupracovník Tima Burtona) se před pár dny oženil s Bridget Fondovou.

Pamatujete ještě na Badgers Badgers Badgers... (vydrželi jste se dívat opravdu až do konce?), jistě vás uzemní tato speciální scéna z PÁNA PRSTENŮ!

Americký soud zrušil zákaz rozesílání kopií nových filmů filmovým novinářům v rámci  kampaně před udílením Oscarů a dalších cen! (Odůvodnění: Nespravedlivě to snižuje šance malých studií na získání cen a tím na větší tržby.) MPAA se proti tomu hodlá odvolat, ale to nic nemění na faktu, že zrušení už vstoupilo v platnost a studia už filmy začala rozesílat.

A na závěr dva nové české fanouškovské filmové projekty: Zkuste Hastalavista.cz a MichaelBay.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Nic moc FFFILM

Tentokrát nebude FFFILM nic moc, protože se podivnou shodou okolností dostávají do našich kin najednou tři filmy od věhlasných tvůrců, všechny jsou natočené...

Revoluční FFFILM!

Dnešní týden se nese pochopitelně ve znamení MATRIX REVOLUTIONS. Co k nim říct, co ještě nebylo vyřčeno? A co říct, pokud si nechcete zkazit překvapení?

FFFILM o rybách a vášni

Dnes se chci zastavit u dvou filmů, z nichž jeden je o animovaných rybách a druhý o souložících středoškolácích. Jak to skloubit? Jak vymyslet zatřešující...

Výběr článků

Načítám