Hlavní obsah

Matisyahu: Orthodoxní žid z USA se stal reggae hvězdou

Novinky, Stanislav Dvořák

To není vtip, Matisyahu Miller je skutečně existující židovský hudebník, který propaguje reggae a má velký úspěch. V USA vydal dvě desky a píše se o něm po celém světě. Nedávno přijel do Evropy.

Článek

"Chasidské raggae - zní to jako gag z raných filmů Woodyho Allena," psali letos trefně v americkém Variety, ale zbytek článku už jasně vyznívá ve prospěch 26letého amerického orthodoxního žida a zpěváka Matysiahu Millera. Rastamana s pejzy si všimli i v New York Times, Wall Street Journal či Time.  

V New Yorku, kde sídlí početná a bohatá židovská komunita, je prý už hvězdou a nyní dobývá i Evropu, velký článek o něm vyšel v prestižním německém časopise Der Spiegel.

Proč tolik publicity? Důvod je jednoduchý, Matisyahu je totiž opravdu dobrý. Zní skvěle, dobře zpívá i rapuje, kombinuje klasické regae s hip hopem a téměř rockovou kytarou. Mnoho odborníků tvrdí, že je to vlastně přirozené, protože judaismus a rastafariánství vychází z podobných kořenů a reagge je dobře spojitelné s židovskou melodikou.    

Zpívá jen o Bohu

Matisyahu je spíše plachý, přemýšlivý mladík. Při koncertech moc nekomunikuje s publikem, jen stojí v klobouku s pejzy a rapuje. Jeho texty jsou o Bohu, žádné oblíbené reggae hlášky o "bylině", žádné "legalize it".

Naprosto neuvěřitelné jsou problémy, které musí při vystoupení řešit. Dříve byl prý o něco divočejší a skákal z pódia do publika, ale jeho rabín mu to zakázal, protože správný orthodoxní žid se nesmí dotýkat cizích žen - pouze manželky. Také údajně nesmí poslouchat ženský zpěv, takže si nemůže dovolit backgroundové vokalistky.

Vše o židovské reggae star, včetně mp3, najdete na stránce www.matisyahu.org

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám