Hlavní obsah

Marta Jandová a Václav Noid Bárta v soutěži Eurovision neuspěli

Marta Jandová a Václav Noid Bárta ve čtvrtek neuspěli v semifinále soutěže Eurovision Song Contest a s duetem Hope Never Dies nepostoupili do sobotního finále. Soupeřili se zástupci dalších 16 zemí. O postupujících a letošním vítězi rozhodují hlasy členů národních porot i televizních diváků včetně České televize (ČT).

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Marta Jandová a Václav Noid Bárta přednesli píseň Hope Never Dies.

Článek

Česko již v minulosti bez většího úspěchu reprezentovaly skupiny Kabát, Gipsy.cz či zpěvačka Tereza Kerndlová.

Nablýskaná show se koná ve vyprodané Vídeňské městské hale s kapacitou 16 000 diváků pod heslem „stavíme mosty”. O celkovém vítězi diváci rozhodnou během finále, jehož přímý přenos bude opět vysílat ČT.

Popová soutěž vedle hudby slouží k propagaci pořadatelské a účastnických zemí. Letos se soutěže Eurovision Song Contest účastní 40 států včetně Austrálie. Zástupce České republiky vybrala odborná porota složená z publicistů, kritiků i aktivních muzikantů a zástupců ČT.

Autorem hudby k písni Hope Never Dies je Bárta, text napsala Tereza Šoralová. "Píseň je o naději, která nikdy neumírá. Myslím, že je to pro naši výpravu příznačné, hlavně nechceme skončit poslední," uvedl před soutěží Bárta.

Soutěž bývá kritizována

Soutěž Eurovize se koná každý rok a patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Loni vítězství rakouského travesti zpěváka Thomase Neuwirtha, vystupujícího pod uměleckým jménem Conchita Wurst, sledovalo asi 180 miliónů televizních diváků v 45 zemích.

V roce 1974 v soutěži uspěla do té doby nepříliš známá švédská skupina ABBA s hitem Waterloo. Mezi vítěze patří také Cliff Richard nebo Céline Dionová. Již v roce 1968 se soutěže, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, zúčastnil Karel Gott, ale jako reprezentant Rakouska.

Soutěž je často kritizována jako přehlídka kýčovité hudby. V roce 2009 Česká republika oznámila, že se už soutěže nebude účastnit. ČT jako důvod uvedla malý zájem o soutěž v Česku i negativní ohlasy u části hudební kritiky. Nynější vedení ČT již považuje soutěž za kvalitní.

Reklama

Výběr článků

Načítám