Hlavní obsah

Markéta Foukalová: Lanugo se nedokáže zaprodat

Právo, Tomáš S. Polívka

Kapela Lanugo stále nemá takovou pozornost publika, jakou by si zasloužila. Ovšem druhé album, nazvané prostě „2011“, může leccos změnit. Skupina brilantních hudebníků s jazzovou průpravou se na něm totiž dokáže vyjadřovat srozumitelným popovým jazykem. Aniž by přitom slevila ze svých zásad, jak zdůrazňuje zpěvačka Markéta Foukalová, dříve známá z funkjazzových MadFinger i duety s Michalem Prokopem či Evou Pilarovou.

Foto: Archiv kapely

Lanugo je naděje české hudební scény.

Článek

Proměnil se váš repertoár přirozeně, nebo odráží vědomou snahu vyjít vstříc širšímu okruhu posluchačů?

K novým písničkám jsme dospěli přirozeně. Rozhodně jsme si neřekli, že uděláme líbivější refrény. Lanugo jako celek se nedokáže zaprodat. I kdyby někdo z nás v nejlepší víře přinesl záměrně podbízivý nápad, ostatní by pohlídali, jestli už není mimo náš vkus. Je pravda, že jsem chtěla udělat energičtější desku. První album se mi zdálo možná příliš melancholické. Když se mi narodilo první dítě, nechtěla jsem být zadumaná a vážná, ale když už jedu na koncert, tak si užít mejdan. Pár energičtějších momentů tak sice vzniklo a jsem za ně vděčná, jenže ve většině písniček stejně zůstala zachycena naše přirozená melancholie.

Nemáte obavy, že nové písně odradí část původních, víc jazzově zaměřených příznivců?

Reakce jsou zatím převážně kladné, ale když mi někdo řekne, že se mu deska nelíbí nebo že čekal něco jiného, nechává mě to úplně v klidu. Ačkoliv dříve by mě to rozhodilo. Takoví prostě jsme a nic jiného hrát nemůžeme. Až mě ta vnitřní jistota překvapuje.

Neposílilo vědomí sebe sama také rodičovství?

Určitě! Přestala jsem se řady věcí bát a řešit blbiny, v životě i za mikrofonem. Ještě víc posiluje, když vám umře někdo doopravdy blízký. Uvědomíte si, že žijete jen jednou, pochopíte, že nejdůležitější je rodina, chcete mít za sebou čisto a dělat jen věci, kterým věříte.

Pomohly vám při získávání „jména“ duety s Michalem Prokopem či Kamilem Střihavkou?

Přínos byl hlavně osobní, spolupráce mě leccos naučila. Jinak mám pocit, že čeští posluchači neprojevují svůj zájem takhle aktivně. Asi je nezaujme fakt, že jsem s Michalem Prokopem nazpívala duet. Po jeho vydání každopádně žádný skok v popularitě nenastal.

Natočila jste i písničku k televiznímu seriálu Dobrá čtvrť. Ani ta nezabrala?

Vlastně ano, na písničku ze seriálu lidé reagovali. Přitom šlo o úplnou náhodu. Tehdy jsem zpívala v kapele Gang Ala Basta, ve které hrál Michal Pavlíček mladší. Trávili jsme spoustu času na Kloboučku a Michal Pavlíček starší mě občas zaměstnával, když potřeboval vokalistky. Vždy šlo o příjemnou spolupráci, protože on je velmi talentovaný a zároveň hodný člověk. Dělal i hudbu k seriálu Dobrá čtvrť a jednou mě požádal, ať přijdu něco nazpívat. Ani jsem nevěděla, o co půjde, jen jsem mezi zkouškou a koncertem na chvilku zaskočila do nahrávacího studia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám