Hlavní obsah

Malířka Irena Kůrková: Od stavařiny k obrazům

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystudovala stavařinu na Českém vysokém učení technickém (ČVUT), několik let pracovala u velkých stavebních firem, nakonec ale poslechla své srdce, které ji vždy táhlo k malování. Irena Kůrková totiž říká, že je její vášní, koníčkem a zároveň i prací.

Foto: archiv Ireny Kůrkové

Irena Kůrková na vernisáži svých obrazů.

Článek

Malování a umění obecně ji zajímalo od mala. I když hrála na klasickou kytaru a malovala, při studiu na humanitním gymnáziu si uvědomila, že ji víc baví technické předměty matematika a fyzika. Proto se také rozhodla vystudovat Stavební fakultu ČVUT a pak se devět let svému oboru věnovala.

Malování, které ji bavilo od dětství, ale bylo trochu na druhé koleji. Při studiu gymnázia pomýšlela na Akademii výtvarných umění. Jak to nakonec přesto dopadlo, už víme.

Myšlenka na to, že bude malovat, ji neopustila ani na mateřské dovolené, ale sen začít se svému koníčku více věnovat, se jí s novorozenou dcerou Sofií a dvouletou Valerií moc plnit nedařil.

„Ale během roku 2010 byla manželovi nabídnuta práce v Singapuru, tehdy také začala naše zahraniční životní etapa, a já se začala malování s plným nadšením a úsilím věnovat,“ říká Irena Kůrková.

Foto: archiv Ireny Kůrkové

Obraz Havana

V Singapuru tři roky navštěvovala malířský kurz slavného čínského malíře Wee Shoo Leonga, následovala roční výuka figurativní malby u amerického malíře Claytona Hudnalla. „Velmi brzy jsem začala obrazy prodávat a vytvářet na zakázku. Tim, že je Singapur velmi kosmopolitní, stali se mými zákazníky lidé z mnoha koutů světa – Ameriky, Austrálie, Anglie, Dánska, Německa a také Singapuru,“ vypráví.

Pro Irenu Kůrkovou je malování koníčkem a prací zároveň. „Malování je moje vášeň a dokážu se mu věnovat i několik hodin bez přestávky. Mám radost, když kupuji nové plátno. Baví mě začínat s prvními tahy na čisté ploše.

Je příjemné sledovat vývoj a proměny barev a textur. Jsem příjemně unavená, když je obraz hotový. Největší radost mi dělá, když si někdo obraz vybere, koupí a pak ho s velkou radostí a zájmem instaluje u sebe doma.

Foto: archiv Ireny Kůrkové

Obraz

Mám neustálou chuť se zlepšovat. A tak i nyní, ve Švýcarsku, kde s rodinou žijeme, se přes čtyři roky věnuji studiu malby u malířky Johanny Franco, která je mým uměleckým mentorem a její názory, rady a doporučení mě posouvají dál,“ vysvětluje.

Jaký je pro českou rodinu život v zahraničí? „Nejdříve jsme žili a pracovali téměř pět let v Singapuru. Letos v srpnu to bude pět let, co s manželem a dětmi žijeme ve Švýcarsku. Život v zahraničí má určitě svá úskalí.

Podle našich zkušeností ale určitě převládají pozitiva. Rádi poznáváme nové lidi, místa, učíme se jazyky.

Foto: archiv Ireny Kůrkové

Obraz

Domnívám se, že pro mé malování je pobyt v zahraničí určitě přínosem,“ říká Irena Kůrková. Inspiraci pro své obrazy hledá v přírodě, při cestách s rodinou po horách. Nebo při poslechu hudby.

„Občas vidím zajímavé obrazy v časopisech, na návštěvách u známých nebo ve filmu. Svůj poslední portrét Havana jsem namalovala podle fotografie mé kamarádky fotografky Dijany, kterou pořídila při své cestě na Kubě.“

Asi jako každý výtvarný umělec, je i Irena Kůrková ráda, když mají její plátna úspěch. „Ano, mám obrovskou radost, když vidím, že se obrazy v nových domovech líbí a jejich rodiny z nich mají radost,“ potvrzuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám